Arnhem en omstreken

Marcouch begrijpt grote zorgen na explosies: 'Angel moet eruit'

Burgemeester Ahmed Marcouch bij één van de getroffen horecagelegenheden.
Burgemeester Ahmed Marcouch bij één van de getroffen horecagelegenheden. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem hoopt dat de politie snel succes boekt in de zoektocht naar de daders van de explosies in zijn stad. In de nacht van donderdag op vrijdag werden in winkelcentrum Elderveld explosieven aangebracht bij eetcafé Diner 66, dat zwaar beschadigd raakte. Het eetcafé blijft op last van Marcouch tot nader order dicht, net als Sofram, waar een dag eerder een explosief werd achtergelaten.
De politie en het Openbaar Ministerie doen hun best de verantwoordelijken voor de explosies op te sporen. De gemeente Arnhem spant zich intussen in om verdere uitwassen te voorkomen. Marcouch: "Ondernemers willen ondernemen, bezig zijn met hun onderneming. Dat is gisteren verstoord met de verdachte pakketjes en ze maken zich zorgen. We hebben met elkaar afgesproken het hier veiliger en leefbaarder te maken."
"Dat vraagt inzet van de burgemeester en de gemeente. We zetten in op extra toezicht via de politie, boa's en mobiel cameratoezicht. Dat zijn de afspraken die we met elkaar maken", aldus de burgemeester van Arnhem.

Geen 100 procent garantie

Nadat donderdag al verdachte pakketjes werden gevonden in het winkelcentrum, intensiveerde de politie de surveillance. Toch gingen er in de nacht van donderdag op vrijdag al direct twee explosieven af. "Je houdt altijd het gevoel dat er méér gedaan had kunnen worden. Dat is ons niet gelukt: we waren wel aanwezig, maar op dát moment net niet. Je kunt ook geen 100 procent garantie geven dat je alles kunt voorkomen."
Deze vrijdag sprak Marcouch met de uitbaters van eetcafé Diner 66 en chinees restaurant Fong Sho. De beide zaken werden getroffen door de explosies en de ondernemers zijn erg bezorgd. "Als zoiets gebeurt op de plek waar je werkt, dan maak je je zorgen. Dat gevoel van veiligheid is dan zeker aanwezig, ook bij de buurtbewoners. Dat gevoel haal je niet van de ene op de andere dag weg, maar we willen er samen de schouders onder zetten."
Buurtbewoners reageerden geschrokken na twee explosies:
Buurtbewoners reageren geschrokken na twee explosies

Twee dicht, eentje open

De eetcafés Sofram en Diner 66 zijn voor nu gesloten, op last van Marcouch. Chinees restaurant Fong Sho mag openblijven, omdat dat etablissement geen doelwit lijkt te zijn geweest van de personen die de explosieven achterlieten. "Omdat we de indruk hebben dat er heel gericht jegens de horecagelegenheden is geacteerd, is besloten de panden te sluiten. Zo kunnen we de rust herstellen, hoe vervelend ook voor de eigenaren van de gesloten horecagelegenheden. We willen voorkomen dat het erger wordt. Op deze manier halen we de angel er uit."
Marcouch weet dat in de buurt volop gesproken wordt over de explosies. "Maar ik zie gelukkig dat onze inwoners ook weer doen wat ze willen doen, hier: boodschappen doen. En dat moeten we ook vooral blijven doen", aldus de burgemeester.