Achterhoek

Pascalle maakt indruk met haarfijne act: 'Ik heb die pijnprikkel niet meer'

Pascalle in actie tijdens Mañana Mañana in Laren.
Pascalle in actie tijdens Mañana Mañana in Laren. © Adrian West
LAREN - Het Achterhoekse festival Mañana Mañana is in volle gang. In Laren kunnen duizenden liefhebbers genieten van onder meer zang, theater en dans. Eén van de acts die opzien baart is die van Pascalle Poelman. De luchtacrobate laat zich aan haar haren aan een kabel omhoog hijsen.
Kijk hier hoe dat eruitziet:
Pascalle laat zich aan haar haren omhoog takelen
Is deze act niet heel pijnlijk? Nee, dat valt mee, zegt Pascalle zelf. "In het begin wel, maar die grens kun je opzoeken en trainen. Dat heb ik gedaan en nu doet het eigenlijk helemaal geen pijn meer. Hoe dat komt? Ik weet het niet, ik kan het zelf niet goed verklaren. Het enige dat ik kan bedenken, is dat mijn lichaam dat uitschakelt, ofzo. Dat het lichaam zegt: dit doen we nu eenmaal, de pijnprikkel versturen we niet meer."

40 minuten knopen

Je haren zijn heel sterk, heeft Pascalle geleerd. "Je kunt je haar niet trainen, maar je nekspieren wel. Dat is het voornaamste wat ik doe", aldus de artieste, die zichzelf een luchtacrobaat noemt. De voorbereiding op haar bijzondere act op Mañana Mañana is niet gering, legt ze uit. "Ik doe zeker 40 minuten over het knopen van het haar. Ieder haartje moet op precies hetzelfde punt worden vastgezet. Als ik het niet goed knoop, ja: dan voel ik het wel. Dat is pijnlijk", zegt ze lachend.
Pascalle houdt zich al langere tijd bezig met 'luchtwerk', zoals ze het zelf noemt, en dansen. Het haarhangen is iets dat ze er in de laatste twee jaar bij heeft gepakt. "Als klein meisje was ik er al door gefascineerd, toen had ik nooit gedacht dat ik het zelf zou kunnen leren. Toen dat wel mogelijk bleek, heb ik alles op alles gezet om het te kunnen doen. Als ik iets heel graag wil, dan gebeurt het meestal ook. Ik doe het nu bijna twee jaar, waarvan een jaar lang alleen maar training is geweest. En het gaat nog altijd goed met mijn haar."