Arnhem en omstreken

Politie geeft foto's vrij van verdachten explosies Arnhem

De politie gaf deze foto vrij van de daders van de explosie in winkelcentrum Elderveld.
De politie gaf deze foto vrij van de daders van de explosie in winkelcentrum Elderveld. © Politie.nl
ARNHEM - De politie heeft vrijdag foto's gepubliceerd van de personen die verdacht worden van de explosies in Arnhem, afgelopen nacht. In en bij winkelcentrum Elderveld waren twee knallen te horen. Mogelijk gaat het om dezelfde personen als die een dag eerder explosieven achterlieten.
Op de nu vrijgegeven foto's zijn twee personen te zien die compleet in het zwart gehuld zijn en hun gezicht vrijwel volledig hebben bedekt. Ze dragen iets bij zich dat ze aan de pui van eetcafé Diner 66 bevestigen en waaraan een draad hangt. Dit explosief werd weggehaald en onschadelijk gemaakt, evenals een pakketje bij eetcafé Sofram.
De nacht erop ging het dus wel mis en raakten twee eetcafés beschadigd: Diner 66 en chinees restaurant Fong Sho. De politie is druk bezig met het onderzoek naar zowel de verwijderde pakketjes als de daadwerkelijke de explosies. Daarbij is alle informatie welkom, zo wordt benadrukt. "Het is nog te vroeg om te zeggen dat het één met het ander verband houdt", zegt politiewoordvoerder Sven Strijbosch. "Je zou kunnen zeggen: toeval bestaat niet. Die gedachte hebben wij natuurlijk ook wel. Maar totdat je verdachten hebt, weet je dat niet 100 procent zeker."
Strijbosch wil niet zeggen welke stof of welk materiaal gebruikt is voor de explosies. "Daar zijn we voorzichtig mee. Dat klinkt misschien flauw, maar het heeft te maken met daderwetenschap. Wanneer we een verdachte aanhouden, willen we dat alleen hij of zij weet wát hier aan de deur gehangen heeft."
Een foto van de daders die donderdag verdachte pakketjes achterlieten bij twee eetcafés.
Een foto van de daders die donderdag verdachte pakketjes achterlieten bij twee eetcafés. © Politie
Rondom beide explosies in de nacht van donderdag op vrijdag zijn er getuigen geweest, naar wie de politie zoekt. "Specifiek zoeken we nog een getuige in een lichtblauw shirt, die op 9 juni zijn hond uitliet, en een hardloper met opvallend gele schoenen, die rondom het tijdstip van het plaatsen van de explosieven op 9 juni in het winkelcentrum was. We roepen deze getuigen op om zich bij ons te melden", geeft de politie te kennen.

Al langer onrustig

Donderdag vond de politie in het winkelcentrum verdachte pakketjes bij eetcafés Diner 66 en Sofram. Die pakketjes werden weggehaald en bleken inhoud te bevatten waarmee een explosie veroorzaakt had kúnnen zijn.
Een videocorrespondent liet eerder al weten dat omwonenden niet vreemd opkijken van de explosies in hun buurt. In de omgeving en rond het winkelcentrum hangt al langer een onveilige sfeer, zeggen zij. Er is sprake van overlast door rondhangende jeugd van buitenlandse afkomst. Een verslaggever van lokale omroep RTV Connect werd in Elderveld onlangs nog bekogeld met stenen.
Politiewoordvoerder Strijbosch zegt dat er donderdag, na de vondst van de eerste verdachte pakketjes, extra surveillance is geweest rondom het winkelcentrum. "Maar je ziet nu weer: je kunt niet op iedere hoek van de straat zijn, en je kunt niet voorspellen dat dit de volgende ochtend gebeurt."