Arnhem en omstreken

Politieman Johan van Kastel: 'Achterom kijken doe ik nog steeds'

Johan van Kastel tijdens de uitzending van de Week van Gelderland.
Johan van Kastel tijdens de uitzending van de Week van Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - "Achterom kijken doe ik nog steeds wel," zegt Nijmegenaar Johan van Kastel. Hij vertelt over de periode toen hij met zijn gezin moest onderduiken, vanwege de IRT-affaire. "In die periode reed ik nooit rechtstreeks naar huis en reed ik extra rondjes op rotondes om te kijken of er iemand achter me aan zat. Voor mijn gezin viel het uiteindelijk wel mee, maar zelf was ik op het randje van paranoia."
Van Kastel is momenteel nog directeur bij Veiligheidsregio Gelderland-Zuid, maar gaat volgende maand met pensioen. Bij De Week van Gelderland blikt hij terug op een lange en bijzondere carrière. Na de politieacademie begint hij zijn loopbaan in 1979 in Amsterdam. Tijdens de krakersrellen en de rellen rond de kroning van Beatrix zit hij als commandant bij de ME. Daarna gaat hij werken bij de recherche, onder commissaris Kees Sietsma, bekend van de Heineken-ontvoering, waarin Van Kastel een rol speelt bij de achtervolging van het losgeld.

Undercover en bedreigd

Sietsma leidt hem op in het undercoverwerk. Van Kastel wordt daarmee een van de eerste politiemannen van Nederland die zich in deze opsporingstechniek specialiseert. In Amsterdam krijgt hij een leidinggevende functie en later houdt hij zich ook bezig met internationaal undercoverwerk. Als plaatsvervangend chef krijgt hij de leiding over het onderzoek naar de Bijlmerramp en daarna krijgt hij ook de IRT onder zijn hoede.
Van Kastel schrok van wat daar gaande was en trok daarover aan de bel. Undercoveragenten bleken een hele drugslijn te runnen, waar nauwelijks boeven bij betrokken waren en ook geen boeven werden opgepakt. Van Kastel kaart dit aan bij justitie, hetgeen uiteindelijk leidt tot de beruchte IRT-affaire. Nadat hij wordt bedreigd, duikt hij met zijn gezin onder in België.

Jong en flexibel

"Daar word je niet vrolijk van en dat was best wel spannend", zegt hij daarover. "Maar ik was jong en flexibel. Je staat er dan wel wat minder bij stil wat er allemaal kan gebeuren. Mijn kinderen waren vier en zes ongeveer en die hebben er denk ik weinig van gemerkt. Later hebben we ze dat natuurlijk wel allemaal verteld."
Na deze episode werkte van Kastel nog als politiechef in Nijmegen, hoofd van de Nationale Recherche, bij Holland Casino en het Openbaar Ministerie. Sinds 2018 is hij directeur Veiligheidsregio Gelderland-Zuid. Begin juli gaat hij daar met pensioen. "Een pensioencursus heb ik niet gevolgd," zegt hij desgevraagd. "Ik ben niet bang om in het zwarte te gat te vallen."
Van Kastel gaat niet stilzitten: hem is gevraagd lid te worden van het landelijke ordeteam voetbal en veiligheid. Dat valt onder J&V en onderzoekt voetbalincidenten om te kijken wat er mis ging en hoe dat in de toekomst voorkomen kan worden.