Gelderse Vallei

Zwanengezin in nood: 'De kop van vader bloedde ervan'

De zwanen raakten gestrest doordat hun pullen niet meer bij hen terug konden komen.
De zwanen raakten gestrest doordat hun pullen niet meer bij hen terug konden komen. © Dierenambulance Noord-West Veluwe
NIJKERK - Een zwanengezin in Nijkerk beleefde donderdag angstige momenten. De twee jongen van een zwanenpaar werkten zich door een rooster bij een gemaal aan de Arkerweg, maar konden vervolgens niet meer terug. Vader zwaan probeerde tot bloedens toe zijn kroost terug te krijgen, maar menselijke hulp bood uitkomst.
De vader van het gezin raakte danig gefrustreerd dat hij er niet in slaagde door het rooster te komen. Het dier probeerde zich een weg door het rooster te beuken en zat onder de schaafplekken en het bloed, maar het wilde maar niet lukken. Zijn twee pulletjes konden de weg terug op hun beurt ook niet vinden.
Oplettende bewoners van een nabijgelegen boerderij zagen het gebeuren en schakelden de Dierenambulance in. Die wisten meteen raad. "Dit gebeurt ieder voorjaar wel een paar keer", zegt Sigrid Hup van de Dierenambulance Noord-West Veluwe. "En vaak ook op dezelfde plekken, bij dezelfde zwanenfamilies. Met name op plekken waar duikers zijn komen pullen op die manier wel vaker in de problemen."

Is het op te lossen?

Op meerdere plekken in onze provincie komen zwanenfamilies wel eens in de problemen door roosters bij een gemaal of afwatering. "In samenspraak met een gemeente of een waterschap wordt zoiets vaak opgelost", weet Sigrid Hup. "Steeds meer gemeenten laten trappetjes aanbrengen, zodat de pullen terug kunnen als ze door het rooster gaan. Of de boel wordt dusdanig afgesloten dat ook de pullen er niet meer door kunnen."

De medewerkers van de Dierenambulance schakelden de gemeente Nijkerk in, die een medewerker liet komen die een hekwerk demonteerde. Daarna was het een koud kunstje voor de dierenliefhebbers om de pullen te vangen en te herenigen met hun bezorgde ouders. "Ze lieten ons gelukkig begaan", zegt Hup. "Ze blazen natuurlijk wel, maar konden er niet bij komen, dus mijn collega's waren veilig."

'Bijzonder om mee te maken'

Volgens Hup hadden de zwanen na de goede afloop wel degelijk door wat er zojuist was gebeurd. "Ze bleven heel relaxed kijken en zwommen toen samen weg, om verderop rustig te gaan eten. Heel bijzonder om mee te maken."
En die bebloede zwanenkop? "Dat viel gelukkig mee", zegt Hup. "Mijn collega heeft ernaar gekeken, maar het waren vooral schaafwonden en bloed, geen dikke sneeën. Was daar wel sprake van geweest, dan hadden we de vader moeten vangen en hechten. Maar dat hoefde in dit geval niet."