liveblog | 9 juni

Hitteprotocol van kracht • frisse duik

Mooie blauwe luchten, de zon brandt er stevig op los en dus stijgt het kwik deze dagen naar flinke hoogte. Zomerse temperaturen; de één houdt ervan, de ander gruwt ervan. In dit liveblog lees je hoe de warmte Gelderland bezighoudt.
Laatst bijgewerkt: 9 juni, 20:45 uur
20:45

Einde liveblog

Dit is het einde van dit liveblog.
20:30

Water in Veluwemeer

Om scheepvaart en recreatie op het Veluwemeer mogelijk te houden is het belangrijk dat het waterpeil goed blijft. Rijkswaterstaat pompt water uit het Markermeer naar het Veluwemeer. Een goed waterpeil houdt de dijken en kades stevig.
16:00

Politie waarschuwt voor hot dogs

De politie waarschuwt dierenbezitters via social media om hun huisdier nu niet in de auto te laten. "Breng uw dier thuis voor u boodschappen doet", luidt de waarschuwing.
De politie Oost Gelre heeft er een kaartje bij geplaatst waarin te lezen is hoe de temperaturen oplopen in een auto.
15:25

Brandweer waarschuwt voor natuurbrand

Er is al langere tijd weinig regen gevallen. Nu de temperaturen flink oplopen, neemt het risico op natuurbranden toe. Commandant Anton Slofstra van Brandweer Gelderland-Midden stelde donderdagavond in het televisieprogramma Op1: 'Wees niet naïef, risico op natuurbranden in Nederland neemt toe.' Brandweer Apeldoorn deelt tips op Facebook om de kans op een natuurbrand te voorkomen.
13:02

Hitteprotocol op de weg

Rijkswaterstaat stelt voor zaterdag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Het protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen. Het protocol geldt zaterdag van 10.00 tot 22.00 uur, meldt de organisatie vrijdag.
Op snelwegen geldt het hitteprotocol van Rijkswaterstaat.
Op snelwegen geldt het hitteprotocol van Rijkswaterstaat. © ANP
12:50

Tropisch of niet?

Weerplaza meldt dat het vrijdag al heel goed een tropische dag kan zijn. Daarvoor is een temperatuur van 30 graden of meer nodig en dat hangt vooral af van de noordoosten wind.
De komende dagen draait de wind naar het oosten en dat daarmee wordt het nog wat warmer. De wind is matig, maar de zonnekracht is met 6-7 best hoog, dus het is goed smeren geblazen.
De temperatuur zakt na het weekend weer iets, maar het blijft zonnig en zomers.
Het kwik gaat de hoogte in.
Het kwik gaat de hoogte in. © Pixabay