Arnhem en omstreken

Camera's en meer agenten na explosies in Arnhem

De explosies hebben schade aangericht bij Fong Sho en Dinner 66.
De explosies hebben schade aangericht bij Fong Sho en Dinner 66. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De politie en gemeente Arnhem treffen extra maatregelen bij winkelcentrum Elderhof in Arnhem na de explosies daar. Er komt extra cameratoezicht en de politie gaat vaker surveilleren. "Dat is positief, ze nemen het hoog op", vertelt eigenaar Ronald Nathans van de getroffen cafetaria Dinner 66.
"Het is net een film", vertelt Nathans. Donderdag werd hij uit bed gebeld omdat er een verdacht pakketje voor de deur lag. Vannacht werd hij uit zijn bed gebeld omdat er een explosie was bij zijn zaak. "Het is echt een rare gewaarwording. Wij verwachten namelijk van niemand wat. We zitten met onze zaak aan het einde van de wederopbouw van onze zaak, na een brand in december."
Vervelende telefoontjes voor de eigenaar, die er nog een extra vervelend telefoontje bij kreeg van de gemeente. "Er werd ons verteld dat de burgemeester heeft besloten om onze zaak twee weken dicht te doen. Hoewel dat voor ons niks inhoudt, aangezien we toch nog niet open zijn, straft de burgemeester ons wel extra. Deze beslissing blijft aan je naam kleven. Daar wil ik tegenin gaan, dus daar ben ik mee bezig."

'Vuurwerk tegen de deur'

De politie doet vrijdag in Elderveld onderzoek naar de explosies van vannacht. Al weet de eigenaar van Dinner 66 al meer over de explosie. "Ik heb van de wijkagent gehoord dat het gaat om cobra's (vuurwerk, red.). Ik begreep dat het om duidelijk lichter spul zou gaan dan gister in die verdachte pakketjes zat. Ook begreep ik dat ze andere daders dan gister vermoeden."
De politie wil daar vrijdagmorgen niet inhoudelijk op reageren. Wat een woordvoerder wel kwijt kan, is dat er nog niemand is aangehouden.
Maar wie heeft het op de zaak van Ronald Nathans gemunt? "Ik denk niet dat het zozeer alleen om mijn zaak gaat, want ze hebben ook een pakketje bij Sofram neergelegd. Wij houden ons echt niet bezig met criminaliteit, mijn vrouw en ik werken zes à zeven dagen in de week. Dan doe je dat echt niet." En vannacht werd ook de Chinees Fong Sho slachtoffer van een explosie. "Ik heb echt geen idee wie dit doet. In de media lees ik ook dat het schering en inslag is met de jeugdigen die hier allerlei rottigheid uitvoeren waar wij vroeger niet aan durfden te denken, maar ik heb geen idee of dat er iets mee te maken heeft."

Slapen bij de zaak?

Na de twee incidenten is Nathans er wel even klaar mee. Of hij overweegt om bij zijn zaak te gaan slapen de komende dagen? "Dat speelt wel door mijn hoofd. Maar er komt een permanent camerasysteem", vertelt de eigenaar. En de politie zegt ook extra te gaan surveilleren. Ze zijn zichtbaar aanwezig in de omgeving.
"Dat vind ik positief. Ze nemen het heel hoog op en zijn er serieus mee bezig. Ik hoop dat ze snel mensen oppakken. Ik zit al 22 jaar op deze locatie en wil ook graag nog 22 jaar op deze plek door."