Arnhem en omstreken

Energiebedrijven waarschuwen weer voor overvol stroomnet

Het stroomnet zit aan z'n piek, waarschuwen energiebedrijven al langer.
Het stroomnet zit aan z'n piek, waarschuwen energiebedrijven al langer. © Wikimedia Commons
ARNHEM - Stroomnetbeheerders Tennet en Alliander zetten volop in op het flexibel gebruik van stroom door bedrijven. Alleen dat kan voorkomen dat het stroomnetwerk in Gelderland 'op slot' gaat voor nieuwe gebruikers. In maart waarschuwde Alliander ook al voor een overvol stroomnet.
De plaatsing van steeds meer zonnepanelen en de economische groei belasten ons elektriciteitsnet steeds zwaarder. Tennet, de Arnhemse beheerder van het hoogspanningsnet en Alliander in hetzelfde Arnhem, dat de elektriciteit bij de eindgebruiker brengt, willen dat bedrijven hun gebruik van stroom zo verdelen dat er geen problemen met de levering gaan ontstaan.
Eerder onderzoek door Tennet heeft opgeleverd dat in Gelderland maar een beperkt aantal bedrijven in staat is om het stroomverbruik te spreiden over de dag. Toch is dat nodig, omdat anders binnenkort geen nieuwe aansluitingen meer worden geaccepteerd. "Zelfs aansluiten achteraan in de file van aanvragen kan dan niet meer", voorspelt een woordvoerder van Alliander. Ook Tennet wil bedrijven aansporen tot actie.

Woningbouw

Dat kan gevolgen hebben voor de komst van nieuwe bedrijven, maar ook voor de Gelderse plannen voor de bouw van 100.000 nieuwe woningen. Dat kan dan niet overal meer. "Of dat kan hangt af van waar die woningen gebouwd gaan worden", aldus Alliander.
Grootverbruikers van stroom die mee doen aan het flexibel gebruik van elektriciteit kunnen daar geld aan overhouden. Maar het budget daarvoor is beperkt. "Anders komt dat op rekening van alle gebruikers, ook huishoudens", aldus Robert Kuik van Tennet.
Zowel Alliander als Tennet probeert nu zoveel mogelijk Gelderse grootverbruikers van elektriciteit warm te maken voor een grote internetbijeenkomst eind deze maand om het probleem en mogelijke oplossingen aan te kaarten. Daarbij is ook de hulp van de provincie Gelderland en de Gelderse gemeenten ingeroepen.