Arnhem en omstreken

Buurt voelt zich onveilig na explosies: 'Echt gekkenwerk'

Politie-onderzoek bij winkelcentrum Elderhof in Arnhem-Zuid.
Politie-onderzoek bij winkelcentrum Elderhof in Arnhem-Zuid. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Buurtbewoners van winkelcentrum Elderhof in de Arnhemse wijk Elderveld zijn geschrokken van de explosies van afgelopen nacht. Bij cafetaria Diner 66 en restaurant Fong Sho is er grote schade te zien een dag nadat er op dezelfde plek twee verdachte pakketjes werden gevonden. "Dit is zorgwekkend en eng", stellen buurtbewoners.
Buurtbewoners komen vrijdagmorgen een kijkje nemen bij de plek van de explosies, nadat zij eerder in de nacht werden opgeschrikt door harde knallen. "Rond kwart voor vier was het", zegt een vrouw die met haar hond aan het wandelen is. "Ik heb twee flinke explosies gehoord. Dan schrik je wel wakker, iedereen werd gewekt."
Een andere buurtbewoner schrok ook wakker. "Het waren hele harde knallen en gisteren was het ook al trammelant. Het is echt gekkenwerk hier. Ik denk dat de gasten die hier gister die pakketjes hebben neergelegd het werk niet konden afmaken en dat ze dat vandaag hebben gedaan. Je voelt je echt niet meer veilig hier."
Buurtbewoners reageren geschrokken na twee explosies
De buurtbewoonster met de hond sluit zich daar deels bij aan. "Het is eng. Maar ik heb ook geen idee wat hierachter zit. Ik ben erg benieuwd wat het onderzoek gaat uitwijzen."
Daar sluit een andere buurtbewoner zich bij aan. "Het is wel wat zorgwekkend."

'Ik kijk nergens meer van op'

Burgemeester Ahmed Marcouch sloot donderdag al de horecazaken Sofram en Diner 66. Daarmee wilde hij de rust en openbare orde in de wijk terugbrengen. Maar nog geen dag later gaat het dus alweer mis in Elderveld. "Ik weet dus ook niet of dat sluiten wel helpt", zegt een buurtbewoner. "Er liggen nu toch weer explosieven. De hele straat was hier gister al afgezet en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie was er ook. Maar ik kijk nergens meer van op, het is al jaren bezig hier."
En dat klopt ook wel, bij de gesloten horecazaken waren al eerder incidenten. Zo was er bijvoorbeeld in 2020 bij Sofram nog sprake van brandstichting.
"Hopelijk was dit het laatste incident", vervolgt de buurtbewoner. "Maar ik ben bang van niet. De omgeving is hier de laatste jaren hard achteruit gegaan. Scooters rijden door het winkelcentrum heen en ik ga 's avonds echt geen geld meer halen hier. Je voelt je er niet veilig."