Arnhem en omstreken

Explosies in winkelcentrum, een dag na verdachte pakketjes

Agenten bezig met onderzoek in winkelcentrum.
Agenten bezig met onderzoek in winkelcentrum. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Twee explosies hebben winkelcentrum Elderhof in Arnhem-Zuid opgeschrikt. Dat gebeurde in de nacht van donderdag op vrijdag, nog geen 24 uur nadat op dezelfde plek twee verdachte pakketjes werden gevonden. De politie kreeg meldingen van "harde knallen".
Een van de zaken waar rond 03.45 uur in de nacht een explosie was, is Diner 66. Op beelden is te zien dat de pui van de horecazaak is beschadigd en dat de ramen aan diggelen zijn. Ook is er roetschade die door een explosie lijkt veroorzaakt.
Een paar meter naar rechts heeft ook een chinees restaurant Fong Sho schade. Ook daar lijkt sprake van een explosief, dat in ieder geval de voordeur beschadigde en het glas vernielde.
Explosies dag na verdachte pakketjes

'Onveilige sfeer'

Hulpdiensten rukten na de explosies massaal uit. Bij het winkelcentrum in de wijk Elderveld stonden vervolgens ondanks het vroege tijdstip tientallen nieuwsgierigen te kijken. Een videocorrespondent meldt dat omwonenden niet vreemd opkijken van de explosies in hun buurt. In de omgeving en rond het winkelcentrum hangt al langer een onveilige sfeer, melden zij. Er is sprake van overlast door rondhangende jeugd van buitenlandse afkomst. Een verslaggever van lokale omroep RTV Connect werd in Elderveld onlangs bekogeld met stenen.
Ravage na de explosie.
Ravage na de explosie. © Persbureau Heitink

Verdachte pakketjes

Er lijkt sprake van pogingen tot intimidatie van winkeliers. Bij Diner 66 lag donderdag al een verdacht pakketje voor de deur. Dat pakketje is donderdag onderzocht en weggehaald. De politie sprak van een gevaarlijke situatie, maar wil niet zeggen of het daadwerkelijk om een explosief ging.
Ook de eigenaar van eetcafé Sofram vond donderdag een verdacht voorwerp voor zijn deur. "Ik heb geen vijanden. Ik weet niet in welke hoek ik het zoeken moet", aldus eigenaar Faik Tuncer tegen Omroep Gelderland.

Panden gesloten

Donderdagavond liet de Arnhemse burgemeester Marcouch nog weten de panden sluiten voor de komende weken. Dit omdat uit vrees voor onveilige situaties. Een paar uur na de aankondiging van de sluitingen, klonken de knallen bij het winkelcentrum.
De politie is vrijdag na de nachtelijke explosies nog bezig met onderzoek in winkelcentrum Elderhof. De boel is daarom nog deels afgezet. Een politiewoordvoerder laat weten dat de recherche hoopt ook camerabeelden te vinden van de dader(s).
Het winkelcentrum gaat vooralsnog wel gewoon open, al blijft de voorzijde afgesloten. Shoppers kunnen via de achterkant naar binnen.