Arnhem en omstreken

Burgemeester sluit horecazaken waar 'verdachte pakketjes' lagen

Burgemeester Ahmed Marcouch spreekt met de hulpverleners ter plaatse.
Burgemeester Ahmed Marcouch spreekt met de hulpverleners ter plaatse. © Persbureau Heitink
ARNHEM - De horecazaken Sofram en Diner 66 waar donderdagochtend 'zeer verdachte pakketjes' werden gevonden, zijn per direct gesloten. Dat laat burgemeester Ahmed Marcouch weten. In eerste instantie is het tijdelijk: de zaken sluiten twee weken.
De burgemeester bezocht de lunchrooms aan het Elderveldplein om hen 'een hart onder de riem te steken'. Met hulp van de veiligheidsdiensten bracht hij daar in beeld hoe Sofram in 2020 te maken had met 'een vechtpartij, brandstichtingen en vernielingen'. Bij Diner 66 is in 2022 brand geweest.

'Geweldsdelict met wapens'

Marcouch laat weten dat de veiligheid van bewoners, winkeliers en bezoekers voor hem altijd voorop staat. Afgesproken is dat de burgemeester bij een (gewelds-)incident, waarbij wapens zijn gebruikt, een horecapand direct sluit voor twee weken. Dat kan langer zijn, indien nodig, zo schrijft de gemeente.
"Ons doel is de rust en openbare orde in de wijk terug te brengen. Mocht dat nodig zijn, dan trek ik de APV-exploitatievergunning in en wellicht ook de alcoholwetvergunning", stelt Marcouch kordaat.

Eerder gewaarschuwd

Al in 2021 zegt de burgemeester een waarschuwingsbrief naar horecazaak Sofram te hebben gestuurd waarin hij aangaf zich 'te bekommeren om buurtbewoners en ondernemers die veiligheid nodig hebben om te wonen, werken en leven'.
Tot slot roept Marcouch getuigen op om zich te melden.
De verdachte pakketjes die bij de zaken werden aangetroffen, zijn donderdagmorgen verwijderd. Het is nog onduidelijk wat er in zat.