Stedendriehoek

Gemeente en controversiële wethouder willen weer samenwerken

Wethouder Laura Werger voor het stadhuis in Zutphen.
Wethouder Laura Werger voor het stadhuis in Zutphen. © Omroep Gelderland.
ZUTPHEN - Oud-wethouder Laura Werger en de gemeente Zutphen kunnen weer samen door één deur. Dat melden ze in een gezamenlijke verklaring. Werger stapte in 2022 op, na een onderzoek over mogelijk grensoverschrijdend gedrag. De kwestie heeft bij beide partijen veel teweeg gebracht, schrijven Werger en waarnemend burgemeester Wimar Jaeger. "De publieke dynamiek ervan heeft schade toegebracht aan zowel mevrouw Werger als de gemeente."
Ze zeggen de gang van zaken te betreuren, omdat niet alles goed is verlopen. "Achteraf bezien hadden er op onderdelen mogelijk ook andere keuzes gemaakt kunnen worden." Wat er niet goed is gegaan, en aan wie dat dan lag, blijft onduidelijk. Op vragen wil de gemeente niet ingaan.
In ieder geval willen de partijen nu graag vertellen dat ze weer 'constructief samenwerken' en dat de gemeente haar integriteits- en gedragsprotocollen onder de loep gaat nemen.

Meldingen, onderzoek, ontslag

VVD-politicus Werger kwam vorig jaar meerdere keren in het nieuws. Gemeentesecretaris Monique Stouten meldde ruim een jaar geleden dat meerdere ambtenaren zich hadden uitgelaten over het gedrag van de wethouder. "Signalen van mogelijk grensoverschrijdend gedrag vanuit een machtspositie, intimidatie met name", zei Stouten destijds.
De gemeente liet vervolgens Hoffman Bedrijfsrecherche onderzoek doen, waar Werger aan meewerkte. Maar voordat het college de resultaten publiceerde, stapte ze op. Een week voor haar officiële afscheid. De reden: haar kant van het verhaal zou helemaal niet zijn gehoord. "Ik krijg niet de gelegenheid om een toelichting te geven of om mezelf te verdedigen." Er was volgens Werger alleen sprake van 'signalen', en geen officiële meldingen. "Het blijft voor mij nu nog steeds onduidelijk wat de aanleiding is geweest om te komen tot een zwaar en belastend onderzoek", zei ze een jaar geleden.

Kwetsen en intimideren

Uiteindelijk maakte de gemeente het onderzoek kort daarna openbaar. Twaalf medewerkers en vier oud-medewerkers hadden te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag van de voormalig Zutphense wethouder, concludeerden onderzoekers. Diverse kwetsende of intimiderende gebeurtenissen zorgden ervoor dat sommige ambtenaren zelfs ontslag namen, was de conclusie.
Over die gebeurtenissen zeggen de oud-wethouder en de gemeente niets in hun gezamenlijke verklaring.

Geen rechtszaak

Werger keerde al snel terug in de politieke, als raadslid. De afgelopen periode hebben zij en de burgemeester veel met elkaar gesproken. "De dynamiek van het afgelopen jaar heeft de gemeente en het onderlinge vertrouwen geen goed gedaan en naar de mening van de gemeente enkel verliezers opgeleverd." Het vertrouwen zou door de gesprekken zijn hersteld.
Onderdeel daarvan is volgens de gemeente dat het proces bij meldingen over ongewenste gedragingen onder de loep wordt genomen. Het doel is om zowel de belangen van melders, als van beklaagden zoals in dit geval Laura Werger, goed te waarborgen.
Begin dit jaar gaf de oud-wethouder aan een stap naar de rechter te overwegen omdat ze 'kapotgemaakt' zou zijn. Volgens de rechtbank Gelderland is er nooit een zaak aangespannen.