Liemers

Leerlingen nemen de Liemers onder de loep: 'Het is zeker een 9,5!'

De leerlingen nemen de Liemers onder de loep
De leerlingen nemen de Liemers onder de loep © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Hoe belangrijk is het om te weten waar je vandaan komt? Volgens docenten Edwin van Eijck en Paul Buser van het Liemers College heel belangrijk. Dus zijn zij deze hele week op zoek naar de Liemerse identiteit, samen met 68 leerlingen van mavo 2.
Edwin van Eijck: "Vorig jaar zijn we dit project gestart als pilot en nu is het een vast onderdeel binnen ons onderwijs. Want inderdaad, ik denk dat je gevormd wordt door waar je vandaan komt. Waar liggen je roots? Waar stond je school? Dat neem je allemaal mee." De Liemers is globaal het gebied tussen Arnhem en de Duitse grens oftewel de gemeenten Zevenaar, Westervoort, Duiven en Montferland.
Leerlingen Jorine en Yarno zijn samen met zes medeleerlingen te gast bij de Groene Schuur in Groessen. Kweker Ferdinand Eeuwes vertelt vol passie over de lokale groenten en laat de jongeren van alles proeven. Zo leren ze spelenderwijs over de Liemers grond en wat die oplevert. Hij vertelt hoe het aantal kwekers van zo'n honderd is afgenomen en dat er nog maar twee over zijn: "Het is aan jullie jongeren, jullie zijn de toekomst die dit in stand moeten houden", zegt hij vol vuur.

Museum, fietsen en moodboards

De gastles bij de kwekerij is zeker niet het enige dat de Liemerse leerlingen doen. Tijdens de projectweek moeten de jongeren flink aan de slag. Zo fietsen zij door de Liemers, bezoeken het Liemers Museum, mountainbiken over de mountainbikeroute Montferland, vloggen om toeristen naar Zevenaar te trekken, rappen met meester Hidde en bezoeken de Groene Schuur in Groessen om zelf groenten te plukken en te verwerken. De resultaten worden onder meer verwerkt in moodboards. Op vrijdag worden alle eindproducten gepresenteerd aan ouders, verzorgers, buurtbewoners en burgemeester van Riswijk van Zevenaar.

Niet meer weg

En het maakt zichtbaar indruk op de tweede klassers. Ze raken door de ervaringen nog meer verknocht aan de streek waarin ze geboren zijn. Jorine (14): "Ik voel me hier ook echt thuis. Hier wonen mijn vrienden en mijn familie, ik ben lid van de schutterij en de voetbalclub. Ik denk niet dat ik hier snel weg ga". Yarno, bijna 15 jaar, vult haar aan: "Als ik een cijfer moet geven voor de Liemers? Dan toch wel een 9 en half! "