Gelderse Vallei

Station Ede-Wageningen zoekt invulling voor leegstand

Station Ede-Wageningen
Station Ede-Wageningen © Google Streetview
EDE - De NS en ProRail zien stations graag als levende en betekenisvolle plekken. Nu er op station Ede-Wageningen twee ruimtes vrijkomen, wordt er dan ook naarstig gezocht naar lokale initiatieven die deze plekken gratis mogen invullen.
De ruimtes zitten aan zijkant van het station, naast de zelfservice fietsenstalling. Hierdoor komen er alleen reizigers langs die met de fiets zijn. Hier moet volgens een NS-woordvoerder rekening mee worden gehouden: "Hiervoor zat er namelijk een kleine horeca gelegenheid in die lokale producten verkocht. Maar doordat er te weinig mensen langs kwamen zijn zij vertrokken."

Niet-commercieel initiatief

Daarom zijn ze nu ook op zoek naar een niet-commercieel initiatief: "Denk bijvoorbeeld aan een plek waar huiswerkbegeleiding gegeven wordt, een kunst expositie of een atelier waar ook les wordt gegeven. Het is wel extra leuk als er iets inkomt wat ook reizigers aantrekt om even een kijkje te nemen."
Het mes snijdt volgens Leonie aan twee kanten: "We kunnen een lokaal initiatief met een maatschappelijk doel gratis ruimte bezorgen, maar het geeft ook levendigheid daar. We vinden het prettig dat er bedrijvigheid is op het station, in plaats van leegstand."

Tijdelijk beschikbaar

Enige kanttekening van het verhaal: de ruimtes zijn tijdelijk beschikbaar: "We zijn van plan om station Ede-Wageningen te verbouwen, dus dan worden de ruimtes gesloopt. Maar we kunnen nog niet zeggen wanneer die verbouwing gaat beginnen. Voorlopig zijn de ruimtes dus zeker nog een tijdje beschikbaar."
Belangstellenden kunnen zich tot woensdag 28 juni aanmelden via een online aanmeldformulier.