Rivierengebied

Zeearend knapt weer op: 'Het was kantjeboord'

Gerrit de Boom met de zeearend.
Gerrit de Boom met de zeearend. © Omroep Gelderland
CULEMBORG - Het gaat stapje voor stapje beter met de zeearend die woensdag is gevangen in Leerdam. De imposante vogel ontsnapte in maart uit gevangenschap in België, maar had het lastig in de vrije natuur. Nu wordt er goed voor hem gezorgd in Culemborg, voordat hij teruggaat naar onze zuiderburen.
Gerrit de Boom gaat deze ochtend gehurkt bij de kooi zitten waarin de zeearend sinds woensdag zit. Hij pakt een pipet en geeft de roofvogel daarmee wat water, aangevuld met natrium en glucose. "Hij heeft nu vooral vocht nodig, dat is belangrijk", legt Gerrit uit. "Eten wil hij nog niet, maar het feit dat hij slikt is al een goed teken."
Woensdag kwam dierenarts Peter Klaver uit Doornenburg in actie om de zeearend te verdoven en te vangen. Dat verliep succesvol, maar Klaver constateerde wel dat het dier sterk vermagerd was. Gerrit beaamt dat het goed is geweest dat de vogel na zijn avonturen in de buitenlucht nu weer door mensen wordt verzorgd.

'Hij staat nu weer'

"Het ging niet goed met hem. Het was kantjeboord, dus we durfden hem gisteren niet naar Utrecht te vervoeren. We hebben hem hier gehouden en de dierenartsen tot 02.00 uur bij hem laten blijven om hem in de gaten te houden. En dat gaat goed. Tot afgelopen nacht lag hij alleen maar, maar nu staat hij weer op z'n poten en daar zijn we blij mee", aldus Gerrit.
Kijk hier hoe het gaat met de zeearend:
De zeearend knapt op
De zeearend was groggy van de verdoving die in zijn lijf werd geschoten, en die - na toediening van een antimiddel - zo'n acht uur aanhoudt. Nu gaat het alweer wat beter, al blijft het wel oppassen als hij weer helemaal bij zinnen is. "Het is geen lieverdje", weet Gerrit. "Zijn klauwen zijn zo groot als mijn hand en hij heeft een snavel waar best wat kracht in zit. Het is dus geen huisdier."

Papieren in orde

Het is een hele happening geweest voor de medewerkers van de Dierenambulance, erkent Gerrit. "We hebben hier nog nooit een zeearend gehad, en al helemaal geen Stellers zeearend. Die hoort thuis in Azië. Toch bijzonder om die hier in Nederland aan te treffen. Deze arend is keurig gechipt en alle papieren van de eigenaar zijn in orde."
Die eigenaar is Koen Vanmechelen, een conceptueel kunstenaar die in Genk het artistiek-toeristische park Labiomista creëerde. "Ik ben heel opgelucht", laat hij weten. "We zijn bijna drie maanden aan één stuk bezig geweest met het uitzoeken van meldingen dat hij gezien was. Daar zijn heel wat mensen mee in de weer geweest. Toen hij ontsnapte, zeiden mensen: geef het drie weken, dan komt hij wel terug, want goed vliegen en goed jagen kan hij niet door zijn leven in gevangenschap. Maar dat is alleszins meegevallen."
Vanmechelen denkt te weten hoe dat komt. "De arenden zitten hier in een kooi van 30 bij 30 meter en dat heeft ze toch wel fit gehouden. Morgen komt hij naar huis en daar zijn we blij mee. Nu zoeken we alleen nog het vrouwtje."

Wat doen de zeearenden in België?

De zeearenden verblijven al vijftien jaar in Labiomista en maken deel uit van een fokprogramma. Het doel is ze te laten paren en de jongen daarna eventueel uit te laten zetten in Siberië. De stichting waar de arenden van zijn, beslist daarover. In maart bleken de vogels te zijn ontsnapt, doordat een paneel van de kooi los was geraakt. "Als ze er beiden weer zijn, zorgen we dat de kooi tiptop in orde is. Want zo'n scenario willen we zeker en vast niet weer beleven", zegt Koen Vanmechelen.