Stedendriehoek

Bronzen beelden vernield en gejat, politie zoekt dader(s)

Het resultaat van de diefstal en vernieling in Apeldoorn.
Het resultaat van de diefstal en vernieling in Apeldoorn. © Plaats Delict
APELDOORN - In Apeldoorn zijn in het weekeinde van Pinksteren drie bronzen beelden verdwenen. Een vierde kunstwerk werd zwaar beschadigd.
Ze zijn gemaakt door de kunstenaars Bram Roth en John Grosman. Waar de gestolen beelden zijn en wie ze heeft meegenomen, is de politie een raadsel.
De beelden hadden sinds 1988 een vaste plek bij de Apenheul.

'Kunst is onvervangbaar'

De gemeente Apeldoorn baalt van de diefstal en van de vernieling van het vierde beeld. Dat werd omver getrokken. Woordvoerder Esther Naber zegt: "Kunst is onvervangbaar. We hebben bewust kunst in de openbare ruimte staan, zodat iedereen er van kan genieten."
Overdag tijdens Pinksteren kan het niet gebeurd zijn, zegt Naber. "Toen was het hier hartstikke druk. Het moet in de nacht van zaterdag op zondag zijn gebeurd."
Onlangs verdwenen bronzen kunstwerken bij het Airbone Museum Hartenstein in Oosterbeek.
Politiewoordvoerder Chantal Westerhoff zegt: “Brons is een kostbaar materiaal. We sluiten dan ook niet uit dat het brons ergens is aangeboden. Bijvoorbeeld bij een in- of opkoper van brons. Misschien dat vooraf of na de diefstal erover gepraat is, dan horen we het natuurlijk graag.”

Dit is een item uit het opsporingsprogramma Plaats Delict van Omroep Gelderland en RTV Oost. Weet jij meer? Bel 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem) of 0800-6070 (Tiplijn politie). Zaaknummer: 2023241563. Hier vind je een tipformulier.

Gestolen kunst bij Apenheul