Arnhem en omstreken

'Ik heb geen vijanden', zegt eigenaar eetcafé na vondst 'explosieven'

Op beveiligingsbeelden zijn twee personen te zien.
Op beveiligingsbeelden zijn twee personen te zien. © Eetcafé Sofram
ARNHEM - De eigenaar van eetcafé Sofram heeft geen idee wie de personen zijn die het verdachte pakketje bij de voordeur van zijn zaak hebben achtergelaten. "Ik weet niet in welke hoek ik het zoeken moet", aldus eigenaar Faik Tuncer. Hij gaat vandaag aangifte doen bij de politie.
Omwonenden en werknemers van omliggende bedrijven zeggen tegen de verslaggever ter plaatse dat het al jaren onrustig is in winkelcentrum Elderhof. Donderdagochtend werden er twee verdachte pakketjes aangetroffen bij cafetaria Diner 66 en eetcafé Sofram. "Ik tast volledig in het duister", zegt Tuncer. "Ik heb nooit eerder wat gemerkt en ik heb geen vijanden."
Op beveiligingsbeelden van de zaak is te zien hoe twee personen in zwarte kleding iets neerleggen bij de voordeur. Ze gaan er vervolgens vandoor, en gaan in de richting van de andere kant van het winkelcentrum. Even later komen ze weer terug en maken nog een foto van de voordeur, waarna ze er vandoor gaan.

Vuurzee in eetcafé

Het is niet de eerste keer dat de hulpdiensten groots moeten uitrukken voor een incident in de Zuid-Arnhemse wijk. Tuncer heeft zijn zaak sinds 2019. Sindsdien zijn er al veel ongeregeldheden. Volgens Tuncer wilde hij zijn bedrijf in 2020 verkopen, maar tijdens het overnametraject werd zijn eetcafé op 30 september 2020 compleet verwoest door een grote brand. Wat de aanleiding is voor die brand weer Tuncer niet.
Op camerabeelden van destijds is te zien dat twee brandstichters de horecazaak in lichterlaaie zetten. Binnen enkele seconden richt de vuurzee enorm veel schade aan. Ook de omliggende winkels werden getroffen.
Bekijk hier de beelden uit 2020:
Tweede brand
Het eetcafé was daarvoor ook al het doelwit van brandstichters. Zo werd op 16 augustus in 2020 de gevel van het pand in brand gestoken. Op 9 september vonder er nog een poging tot brandstichting plaats, maar de drie personen die zichtbaar zijn op camerabeelden zijn vertrokken voordat ze het eetcafé hebben aangestoken.

Diner 66

Ook Diner 66, waar vandaag een verdacht pakketje werd gevonden, heeft te maken gehad met brand. Eind 2022 heeft daar een flinke brand gewoed. De cafetaria moest volledig vernieuwd worden. Momenteel vinden die werkzaamheden nog plaats. De installateurs die er donderdagochtend aan het werk wilden, werden verrast door de hulpdiensten en moesten wachten tot het onderzoek op locatie was afgerond voordat zij weer verder konden. Diner 66 is donderdag niet bereikbaar voor een reactie.

Marcouch: 'Smerige zaakjes'

Burgemeester Ahmed Marcouch - die donderdag aanwezig was bij het winkelcentrum - is op de hoogte van de eerste incidenten die plaats hebben gevonden in Elderveld. Op social media laat de burgemeester er geen gras over groeien: "Verdachte pakketjes in het winkelcentrum; bah, hoe kun je zo lelijk zijn om de buurtbewoners die hier werken en winkelen zoveel kwaad doen met je smerige zaakjes? Hulde voor de melders en hulpdiensten, ik vertrouw erop dat de daders worden opgepakt. Bah!". De burgemeester zegt dat de politie onderzoek doet of er mogelijk een verband is tussen alle gebeurtenissen.
De politie doet vanavond een getuigenoproep bij het tv-programma Plaats Delict, vanaf 17.15 uur te zien bij Omroep Gelderland.