Noord-Veluwe
'Leuk een dagje schieten', blijkt toch wat lastiger te zijn voor Rik
'T HARDE - 'Leuk, een dagje schieten met pantserhouwitsers', dacht Rik Bronkhorst voordat hij begon aan de laatste opnamedag voor Rikruten. Samen met collega Rik Kapitein was hij uitgenodigd op Artillerie Schietkamp (ASK) 't Harde, om mee te draaien bij een oefening van het Vuursteuncommando. Maar na de eerste oefeningen in de simulator, duizelt zijn hoofd. "Hier komt best veel bij kijken."
Deze week is de laatste aflevering van 'Rikruten', en Rik en Rik gaan voor een knallend afscheid. Letterlijk: want ze gaan mee met pantserhouwitsers, de grote kanonnen die over een afstand van 50 kilometer nauwkeurig hun doelwitten kunnen raken. Maar voordat ze op de heide gaan oefenen, mogen Rik en Rik eerst de hele procedure doorlopen in een simulator.
Dat begint met het ophalen van de granaten. In de simulator staat een echte pantserhouwitser, maar de schietbuis is aangepast. De granaten schieten dus niet weg, maar worden opgevangen in een bak aan het einde van de schietbuis. Net als de echte granaten, wegen ze 40 tot 45 kilo. "Behoorlijk zwaar", is de conclusie van Rik Bronkhorst, als hij er een paar naar de houwitser heeft gebracht.
En dan volgt de instructie: de houwitsercommandant krijgt via zijn scherm een opdracht binnen, die hij doorgeeft aan Rik Bronkhorst. Omdat alles nieuw is voor Rik, doet hij dat nog in kleine stukjes. "Fire Mission" roept hij, waarna de opdracht start.
Rik & Rik oefenen met de artillerie
De commandant roept een hele reeks combinaties van letters en cijfers. Rik herhaalt alles. "4Mike4, EPS19. Fire when ready", eindigt hij. En dan moet hij kardoezen met kruit pakken, de juiste knopjes indrukken, de kardoezen achter de granaat plaatsen, aan een hendel trekken, nog een knopje indrukken en uiteindelijk weer op een veilige plek staan voor het moment dat de houwitser schiet.
'Het moet sneller'
Rik is twee minuten en tien seconden bezig voor dat ene schot. "Dit moet uiteindelijk in een paar seconden kunnen", legt Sergeant-Majoor Chris uit. Hij is verantwoordelijk voor de opleidingen van het vuursteuncommando. "Het is heel normaal dat je hier in het begin wat langer voor nodig hebt, want het is allemaal nieuw voor je. Meestal zien we dat onze leerlingen na een week of twee klakkeloos kunnen herhalen wat de commandant zegt, en dat alles dan in hun systeem zit. Want elk cijfer en letter dat je net herhaald hebt, heeft een betekenis. Als je die betekenis kent, wordt het ook een stuk makkelijker. Uiteindelijk zitten onze mensen hier vijf weken op de simulator, voor ze echt het veld in gaan."
Rik en Rik hebben geen vijf weken de tijd om zich voor te bereiden op hun oefening: zij gaan de volgende ochtend al mee de hei op. "Dit is toch iets meer dan even een bom plaatsen en schieten", is de conclusie van Bronkhorst. "Ik begrijp nu heel goed dat we morgen niet alles zelf mogen doen", concludeert ook Kapitein. "Maar gelukkig mogen we wel zoveel mogelijk meedoen."
Of Rik en Rik zelf nog mogen schieten, zie je in de laatste aflevering van 'Rikruten'.
In de serie Rikruten lopen verslaggevers Rik Bronkhorst en Rik Kapitein mee met verschillende Gelderse Defensie-eenheden. Ze laten zien wat er gebeurt achter de poorten van de Defensiekazernes in Gelderland. Wat gebeurt er tijdens een militaire oefening? Welke eenheden zijn er in Gelderland? Rik en Rik doen zelf mee met alle oefeningen, en krijgen zo dus een goed inkijkje in het echte Defensieleven.
Rikruten verschijnt iedere woensdag om 16.00 online bij Omroep Gelderland en op YouTube. Bekijk hier de aflevering van deze week.