Gelderse Vallei
Zonder 'de KPN van Defensie' kan ons leger helemaal niets

STROE - Communicatie: het is van levensbelang in het leger. Want als je niet met elkaar kunt praten, kun je ook niet verdedigen. Al die verbindingen, want zo wordt het genoemd, leggen de verbindingsdiensten. Omroep Gelderland-verslaggevers Rik Bronkhorst en Rik Kapitein zoeken voor de serie Rikruten uit wat zij precies doen.
Rik en Rik starten bij sergeant-majoor Paul, die verantwoordelijk is voor het bouwen van masten. "Via de masten communiceren we met andere onderdelen", legt hij uit. "De masten kunnen we in principe overal ter wereld neerzetten." Paul doet het werk al jaren en kent het systeem - dat er wel wat verouderd uitziet - goed. "De ontwikkeling van deze mast vond plaats in de jaren 70", vertelt hij. "De reden dat we deze mast nog steeds gebruiken, is omdat je de mast met weinig mensen op kunt zetten en 'ie heel veel windkracht aan kan."
De mast moet precies goed staan. Paul besteedt dan ook veel tijd aan de positie van het apparaat. "De antenne moet in een directe lijn staan met de mast waar we naar toe zenden. Je kunt vooraf beter wat extra tijd besteden aan het juist plaatsen van de mast. Dat scheelt later heel veel."
'Versleutelde verbinding'
Luitenant Stan staat met zijn eenheid op een heel andere plek en krijgt de verbinding van sergeant-majoor Paul binnen. "We versturen informatie via crypto", legt hij uit. Dat betekent dat het versleuteld is. De verbindingsgroepen ondersteunen andere legeronderdelen. Ze staan, als ze ingezet worden, tientallen kilometers van het front af. "We geven de berichten door aan de andere troepen. Communicatie is namelijk heel belangrijk."
Als hij moet uitleggen wat voor 'n werk Stan doet, begint hij te lachen. "Ik zeg altijd heel oneerbiedig: 'Wij zijn de KPN van het leger.' Dat is in enige zin ook zo. Want wij zorgen ervoor dat we waar dan ook verbinding kunnen uitbrengen."
Bekijk hier de hele aflevering van Rikruten.
In de serie Rikruten lopen verslaggevers Rik Bronkhorst en Rik Kapitein mee met verschillende Gelderse Defensie-eenheden. Ze laten zien wat er gebeurt achter de poorten van de Defensiekazernes in Gelderland. Wat gebeurt er tijdens een militaire oefening? Welke eenheden zijn er in Gelderland? Rik en Rik doen zelf mee met alle oefeningen, en krijgen zo dus een goed inkijkje in het echte Defensieleven.
Rikruten verschijnt iedere woensdag om 16.00 online bij Omroep Gelderland en op YouTube.