Stedendriehoek

Agressieve kraaien vallen tot bloedens toe aan: ‘Ze pikken op het hoofd’

Agressieve kraaien vallen wandelaars aan in Apeldoorn
Agressieve kraaien vallen wandelaars aan in Apeldoorn © Omroep Gelderland
APELDOORN - Nietsvermoedende wandelingen eindigen voor hondenbezitters in Apeldoorn in angstaanjagende momenten. Op een veelgebruikt paadje langs het spoor in de wijk Woudhuis vallen agressieve kraaien honden en hun baasjes aan. Sommige wandelaars liepen een hoofdwond op. "Ze pikken op het hoofd", klinkt het.
‘Mama, ik word aangevallen door een kraai’, roept Noa (13) in paniek. Ze belt met haar moeder die adviseert hard weg te rennen. Even daarvoor voelt de Apeldoornse, die met muziek op haar oren de hond uitlaat, iets op haar hoofd: “Iets van klauwen. Het schaafde. Ik dacht: wat gebeurt er?”
Noa hoort gekraai en ziet een zwarte vogel boven het gras wegvliegen. In haar vlucht volgt een aanval van een tweede kraai. “Ze bleven een tijdje achter mij aankomen. Speelden verstoppertje, en dan kwamen ze weer. Dit duurde zo’n vijf of zes minuten. Mijn hond rende ook voor haar leven.”

Hoofdwonden

De 13-jarige komt met de schrik vrij. Anderen komen er minder fortuinlijk vanaf. Zoals Marion, die in een Facebook-groep haar wijkgenoten waarschuwt nadat kraaien een gat in haar hoofd pikten: ‘Geen fijn gevoel”.
Er worden meer foto’s van hoofdwonden gedeeld, weet hondenbezitster Bianca. Zij en haar hond, een pup van een jaar oud, werden zelf ook aangevallen door drie kraaien. “Eén voor één kwamen ze naar beneden. Van achteren vloog er één in m’n haren. Ik schrok en dacht: ‘maken dat ik wegkom’. Met de hondenriem heb ik om me heengeslagen. Maar ze kwamen telkens weer op me af.”
Ook Tom en Timo werden door kraaien aangevallen. Bekijk hier hun verhaal
Agressieve kraaien vallen wandelaars tot bloedens toe aan: ‘Ze pikken op het hoofd’

Jongen verdedigen

Volgens de Vogelbescherming is het uitzonderlijk dat kraaien mensen aanvallen, maar niet onlogisch. “De kraaien hebben eerst gebroed en hebben nu jongen. Die verdedigen ze met hand en tand, net als mensen. Alles wat in de buurt komt, en als gevaar wordt gezien, wordt weggejaagd”, aldus een woordvoerder.
De kraai is hierin geen uitzondering. “We kennen allemaal de verhalen voor de terror-buizerd. Kauwtjes doen het af en toe ook. Zelfs een merel die echt brutaal is, wil je uitschelden. Van de bosuil zijn ook verhalen bekend dat die uithaalt bij een nest. Daarbij zijn mensen zelfs een oog verloren.”
Toch komen zulke aanvallen amper voor. “Vrijwel alle dieren hebben een natuurlijke schuwheid tegen mensen. Omdat ze weten dat wij methodes hebben waardoor ze het gaan verliezen. Ze zijn in principe bang en zullen mensen uit de weg gaan. Maar als er jongen in het spel zijn, dan zullen ze die verdedigen.”

Wegblijven uit territorium

Kraaien wegjagen met een hondenriem heeft eigenlijk geen zin, weet de woordvoerder van de Vogelbescherming. “Het feit dat hij aanvalt, betekent dat hij niet gaat stoppen. Probeer bij hem weg te blijven, buiten zijn territorium. Het kan een tijdje duren. Dan stopt het vanzelf.”
Net als meer hondenbezitters, slaat Bianca het wandelpad langs het spoor voorlopig over. “Ik waag me er niet meer aan. Bij de spoorbrug zag ik kraaien ook rakelings langs een kat vliegen. Ik loop m’n rondje nu liever aan de andere kant van de wijk.”
De 13-jarige Noa leeft ondanks alles met de kraaien mee: “Ik snap wel dat ze zo reageren. We zitten in hun territorium. Als wij ze wegjagen, is het alsof je uit je eigen huis wordt gejaagd. Volgens mij zijn ze eerder bang.”