Rivierengebied

Dierenarts 'schiet' voortvluchtige zeearend

De stellers zeearend en een schietende Peter Klaver.
De stellers zeearend en een schietende Peter Klaver. © Xanja Andriesse
LEERDAM - Drie maanden lang was-ie op de vlucht, de Stellers zeearend die woensdag opdook in Leerdam. Op de vlucht na een succesvolle ontsnapping uit gevangenschap in het Belgische Genk. Dierenarts Peter Klaver uit Doornenburg maakte met zijn verdovingsgeweer aan die vlucht een einde.
Vogelliefhebbers rapporteerden de afgelopen maanden links en rechts hun waarnemingen van de imposante Stellers zeearend. Met gespreide vleugels is de roofvogel soms wel 2,5 meter breed. Door die enorme afmeting was de zeearend relatief makkelijk waar te nemen.
Dat was dus woensdag het geval in het Utrechtse Leerdam, vlak over de Gelderse grens. De brandweer daar probeerde tevergeefs het dier uit de boom te vissen. Het lag dus voor de hand dat dierenarts en verdovingsspecialist Peter Klaver - wonend in Doornenburg, maar werkend in Dodewaard - een telefoontje kreeg met het verzoek naar Leerdam te komen en daarbij zijn verdovingsspullen niet te vergeten.
Kijk hoe de vogel wordt verdoofd:
Zeearend gevonden

Twee schoten

Klaver: "De Stellers zeearend zat daar inderdaad in een boom, een meter of 8 hoog. Een imposant beest, zijn haaksnavel is zo groot als mijn hand. Hij keek wat om zich heen en leek niet onder de indruk van de mensen onder hem. Ik had vervolgens twee schoten nodig om hem goed te verdoven. Ik moest in de hoogte schieten en tegen de zon in, dus dat was nog lastig."
Omstanders stonden erbij en keken ernaar, onder wie ook burgemeester Sjors Fröhlich van Vijfheerenlanden. Ze hielden lakens en vangnetten klaar om de verdoofde arend op te vangen, maar dat bleek onnodig. Het dier dwarrelde min of meer ter aarde, want echt vliegen was er door de verdoving niet meer bij. "We hebben gekeken of hij verwondingen had door de val, maar dat leek niet aan de orde. Hij was wel vermagerd", aldus Klaver, die erop wijst dat een gezonde vogel tot 9 kilo zwaar kan zijn.

In de opvang

Na de controle is het dier afgevoerd naar de opvang van de dierenambulance in Culemborg. Daar zijn ze wat bezorgd om de toestand van het dier. "Hij is erg versuft en zwak. Dat kan komen door de verdoving, maar we hebben de indruk dat zijn conditie al niet zo goed meer was. Misschien was zijn energie op, bijvoorbeeld door ondervoeding", zegt Gerrit de Boom van de dierenambulance.
De hoop is dat de Stellers zeearend toch snel opknapt. "We laten hem nu rustig alleen in een kleine afgesloten ruimte. Zo kan hij rustig bijkomen." Overigens is er ergens nog een tweede dier op de vlucht. De nu gevangen arend ontsnapte namelijk samen met nóg een exemplaar.