Achterhoek

Zo zoeken de vijf alpaca's van Anita verkoeling

Deze ongeschoren alpaca's genieten van een koude douche
Deze ongeschoren alpaca's genieten van een koude douche © REGIO8 (Beeldbewerking: Omroep Gelderland)
RUURLO - Nu het kwik tot boven de 25 graden stijgt, is het voor de vijf alpaca's van Anita Claassens in Ruurlo afzien. De wollige dieren hebben nog tot donderdag hun wintervacht, daarom trekt de eigenaar alles uit de kast om het een beetje aangenaam te maken voor ze.
"We hebben een badje en een sproeier. Het is heel warm dus meestal vinden ze het wel lekker om verkoeling te hebben op zo'n warme dag", zegt de eigenaar tegen REGIO8. "Sowieso vinden ze het wel lekker om met hun pootjes of met hun buikje in het water te liggen als het warm is. Maar zeker omdat ze nu wegens omstandigheden nog niet zijn geschoren, is hun vacht gewoon heel dik en hebben ze het echt heel erg warm."
Kijk hier hoe de dieren afkoelen onder de sproeier en in het zwembad
Alpaca's besproeid

Ongeschoren

De alpaca's zijn normaal rond deze tijd van het jaar al wel van hun wol af. Maar een van de dieren is gecastreerd en direct daarna scheren zou voor te veel stress zorgen, daarom besloot Anita de afspraak te verzetten.
Dat haar dieren het warm hebben, merkt ze aan alles. "Ze hebben wel echt behoefte aan verkoeling en water is natuurlijk heerlijk om mee te spelen, dat vinden ze leuk." In april verruilde Anita met haar gezin en haar dieren Noord-Brabant voor de Achterhoek.
Hoewel de eigenaar oorspronkelijk niets met alpaca's had, kocht ze er in 2018 twee, inmiddels heeft ze er vijf. "Ik heb een dochter en die heeft me in alles wat alpaca was, getagd, jarenlang, dus op een gegeven moment dacht ik: ja dan moeten we er maar aan geloven."

Wandelen

Bezoekers kunnen in Ruurlo terecht voor een wandeling met de alpaca's. Ook tijdens deze wandelingen wordt rekening gehouden met de dieren, zo vertrekken ze vanwege de hitte al om half tien 's ochtends. "Veel mensen vinden dat lastig, want ze moeten vroeg hun bed uit, maar als je kijkt naar de dieren, die hebben het echt warm", legt Anita uit. "En ik vind het niet verantwoord om 's middags in de warmte te gaan wandelen, dus dat doen we niet."
De dieren zitten nog even met hun wintervacht, maar een oplossing is aanstaande. "De scheerder komt donderdag, dus het zijn voor hun ook de laatste warme dagen met vacht", aldus de eigenaar. "En daarna kunnen ze afkoelen en dan zijn ze ook wat actiever."