Stedendriehoek / Achterhoek

Gedoe over prijzen bij Achterhoeks festival

Er zijn ook vrolijke gezichten op het festival.
Er zijn ook vrolijke gezichten op het festival. © Omroep Gelderland
LAREN - Festival Mañana Mañana van de evenementenorganisatie De Feestfabriek heeft het moeilijk. Door een een tegenvallende kaartverkoop hangen er donkere wolken boven de toekomst van het evenement in Laren. Bezoekers klagen, met name over de gestegen prijzen.
Het festival bracht op 27 mei naar buiten dat ze het zwaar hebben. : Net als veel festivals en de culturele sector als geheel, kampt Mañana Mañana met een tegenvallende kaartverkoop en dreigen we te veel in de rode cijfers te belanden", schreven de organisatoren destijds op hun eigen site.
Rens den Hertog laat namens de organisatie weten dat er de afgelopen weken en dagen alsnog heel wat kaarten verkocht zijn. "We denken dat het weer een grote rol heeft gespeeld, zeker de afgelopen dagen zien we dat veel mensen nog een kaartje gekocht hebben. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee. Of dat genoeg is geweest zal nog moeten blijken."

Geen eigen eten op de camping

Op sociale media klagen veel mensen met name over prijsverhoging. Vorig jaar betaalde je als bezoeker 30 euro voor een dagkaart, dit jaar is dat 37,50 euro. Daarnaast zouden veel bezoekers graag zien dat festivalgasten weer hun eigen eten en drinken mee mogen nemen naar de festivalcamping.
"Ik vond het altijd een fantastisch festival om te bezoeken. Maar voor een gezin is een weekend niet meer te betalen", schrijft Renee op Facebook. De organisatie geeft aan dat het festival nog steeds goedkoop is vergeleken met andere festivals.
"Qua dagkaarten zijn wij nog steeds een van de goedkopere grotere festivals in Gelderland", aldus Den Hertog. Ook laten ze weten dat het dit jaar niet voor het eerst is dat je geen eten en drinken mee mag nemen naar de camping. "Dat is al langer zo en dat zie je bijna op elk festival."

Meer festivals zijn duurder

Mañana Mañana is niet het enige festival dat dit jaar de prijzen heeft verhoogd, ook andere grote Gelderse festivals vragen dit jaar meer voor een ticket. Zo kost een dagkaart voor de Zwarte Cross in Lichtenvoorde dit jaar 45 euro, vorig jaar was dit nog 32 euro 50. De Zwarte Cross wordt net als Mañana Mañana georganiseerd door de Feestfabriek.
Dreamfields in Lathum vraagt 65 euro, bijna 10 euro meer dan de vorige editie. Ook Gelderpop in Voorthuizen verhoogt de prijzen, vorig jaar betaalde je hier voor een ticket iets meer dan 47 euro. Dit jaar ruim 54 euro.
Toch hebben niet alle festivals last van een terugloop in de bezoekersaantallen. Evenementenorganisatie Matrixx, de organisatie achter Dreamfields, verwacht net als vorig jaar opnieuw uit te verkopen. In een reactie laten ze weten dat ze de stijging in de ticketprijs geprobeerd hebben zo minimaal mogelijk te houden, toch is het volgens de organisatie onvermijdelijk om bepaalde kosten door te moeten berekenen aan bezoekers. De Zwarte Cross was dit jaar ondanks de stijging van de prijzen binnen twee uur uitverkocht.
Het is nog onzeker of evenementenbureau De Feestfabriek ook de komende jaren door zal blijven gaan met het festival in Laren. Rens den Hertog laat namens de organisatie weten dat ze na afloop van deze editie de balans zullen opmaken.