Gelderse Vallei

Onbekend maar onmisbaar: de bevoorrading van Defensie

STROE - Voedsel, munitie en brandstof. Zonder die drie componenten is een leger kansloos. En dus is het belangrijk dat alles bij de frontlinie terechtkomt, en op tijd wordt aangevuld. En dat is de taak van het Bevoorrading en Transport Commando in Stroe. Rik Bronkhorst en Rik Kapitein zijn deze week aanwezig bij een oefening van deze eenheid, en moeten helpen op de vrachtwagen én in de keuken.
"Defensie heeft al mijn rijbewijzen betaald", vertelt soldaat J.P. Hij is vrachtwagenchauffeur bij het Bevoorrading en Transport Commando. "Ik heb dus nu zo'n beetje alle rijbewijzen die je kunt halen, dankzij Defensie."
Rik en Rik mogen met de vrachtwagen mee op oefening. Ze oefenen een BeVo-straat. "Een bevoorradingsstraat", legt luitenant Manouk uit. "De eenheden aan de frontlinie moeten natuurlijk bevoorraad worden. Wij hebben alles wat ze nodig hebben mee op onze vrachtwagens. Die moeten we tactisch plaatsen in het bos, zodat de eenheid er zo snel mogelijk doorheen kan, alles mee kan nemen en weer snel weg kan."
Kijk hoe Rik en Rik meelopen met de eenheid:
Onbekend maar onmisbaar: de bevoorrading van Defensie

Konvooi bewaken

Op locatie moeten de verslaggevers van Omroep Gelderland ook helpen met het camoufleren van de vrachtwagens en het bewaken van het konvooi. Want de bevoorrading is kwetsbaar. "Dat zie je nu ook in Oekraïne", vertelt de luitenant. "Juist de bevoorrading is vaak het doelwit, want als je dat kunt uitschakelen, kunnen de troepen niets meer."
Dat weet ook J.P. "Als wij er niet zijn, heeft infanterie geen voedsel, de artillerie geen munitie en de pantsereenheid geen brandstof. En toch staan veel mensen buiten Defensie er niet bij stil dat wij er ook zijn. We zijn misschien wel de bekendste onbekende eenheid."

In de serie Rikruten lopen verslaggevers Rik Bronkhorst en Rik Kapitein mee met verschillende Gelderse Defensie-eenheden. Ze laten zien wat er gebeurt achter de poorten van de Defensiekazernes in Gelderland. Wat gebeurt er tijdens een militaire oefening? Welke eenheden zijn er in Gelderland? Rik en Rik doen zelf mee met alle oefeningen, en krijgen zo dus een goed inkijkje in het echte Defensieleven.

Rikruten verschijnt iedere woensdag om 16.00 online bij Omroep Gelderland en op YouTube. Kijk hier de aflevering van deze week.