Stedendriehoek

Op deze auto is meer dan een half miljoen geboden

De Lancia Aurelia B24 Spider America van de veiling.
De Lancia Aurelia B24 Spider America van de veiling. © Classic Car Auctions
BRUMMEN - De Lancia Aurelia B24 Spider America uit 1955 van autohandelaar Nico Aaldering van The Gallery in Brummen heeft op een online veiling 540.000 euro opgebracht. Vooraf werd het laagste eindbod op 675.000 euro geschat.
Woordvoerder Carlo te Lintelo van The Gallery in Brummen wil vanwege de privacy niet zeggen wie de hoogste bieder is.
Verkoper Aaldering heeft het recht om de bieding niet te gunnen, dat staat in de voorwaarden. Dat zit zo: na de sluiting van de veiling beslist een opdrachtgever of hij het bod accepteert. Als dat niet zo is, dan wordt dat item niet verkocht.

Bieder is ook veilingkosten kwijt

De laagste, reële biedingswaarde van de auto werd vooraf op 675.000 euro geschat. De hoogste bieder had uiteindelijk 540.000 euro voor de auto over. Daar komt overigens nog ruim 15 procent aan veilingkosten overheen. Die gaan naar het veilinghuis. Gaat de gunning door, dan is de koper dus 621.000 euro voor de Lancia kwijt. Het besluit over de gunning moet nog worden genomen, zegt Te Lintelo van The Gallery.
Lanciakenner Wim Oude Weernink uit Wijhe laat vanaf zijn vakantieadres weten dat het geboden bedrag in de buurt komt van wat de wagen waard is. "Het is een nette prijs", zegt de autojournalist. "Ik ken de verzamelaar van wie de auto was al vijftig jaar. Het was een van de eerste auto's die hij aanschafte."
De Lancia Aurelia B24 Spider America is het pronkstuk van de veiling van 230 wagens van de Palmen-collectie in Dordrecht waar Aaldering eerder de hand op wist te leggen.
Wie interesse had in de Lancia of andere voertuigen van de te veilen collectie kon eind mei naar drie kijkdagen in Dordrecht. Handelaar Aaldering had veilinghuis Classic Car Auctions in de arm genomen om de veiling te organiseren. Die had alles uit de kast getrokken om potentiële bieders aan het likkebaarden te krijgen.

'Een kunstwerk op wielen'

De auto is in 1954 en 1955 gebouwd, er rolden totaal 240 exemplaren uit de fabriek. Het model was een ontwerp van het fameuze bureau Pininfarina.
Over de Lancia meldde het veilinghuis: "Een onmiskenbaar stijlvolle en verfijnde sportauto uit de jaren 50, die tot op de dag van vandaag nog steeds de harten van autoliefhebbers over de hele wereld verovert. Met zijn krachtige V6-motor en uitstekende wegligging was de B24 Spider één van de snelste en meest wendbare auto's van zijn tijd. Maar de Lancia Aurelia B24 Spider was niet alleen snel en krachtig, het was ook een kunstwerk op wielen."
Een Lancia Aurelia B24 Spider America tijdens een historische rally Italië, in 2021.
Een Lancia Aurelia B24 Spider America tijdens een historische rally Italië, in 2021. © EPA

Eerdere veiling

Tot het eindbod van dinsdagavond was de online veiling al twee weken aan de gang. "De laatste uren, daar gaat het om", zei The Gallery-woordvoerder Te Lintelo eerder tegen Omroep Gelderland. "Het is heel moeilijk in te schatten, want het kan zijn dat mensen op het laatste moment tegen elkaar op gaan bieden."
Een volledig gerestaureerde Lancia Aurelia B24 Spider America werd in 2018 voor 1,6 miljoen euro verkocht op een Amerikaanse veiling.
Het eindbod op een andere dure oldtimer kwam op 275.000 euro uit. Dat had de hoogste bieder over voor een Mercedes Benz 300 S Convertible uit 1953. De veiling bestaat totaal uit drie delen. Tijdens het eerste deel dat dinsdagavond afliep, is op alle kavels geboden. Vele gaan naar het buitenland, zegt Te Lintelo tot slot.