Arnhem en omstreken

Ricardo werd lastiggevallen in de trein en ving bot bij NS en politie

Ricardo Brouwer.
Ricardo Brouwer. © Privéfoto
ARNHEM - "Ik zal je leren hoe je een man moet zijn", sprak een man met gebalde vuist tegen de homoseksuele COC-voorzitter Ricardo Brouwer, toen hij afgelopen weekend in de trein terug naar Arnhem zat. De NS schoot hem in deze dreigende situatie niet te hulp, constateert hij. En misschien nog wel bozer is hij, omdat de politie daarna weigerde zijn aangifte op te nemen.
De ellende begint vrijdagavond, wanneer twee jongens een portemonnee uit zijn tas halen, legt Ricardo uit. "Die kreeg ik gelukkig weer terug. Maar toen ik weer zat, begon een man tegen me te roepen dat ik dom ben en naar de politie moest gaan. Toen kwam hij op me af, bekeek me en zei: volgens mij ben jij geen man."

'Stond echt te trillen'

Via het meldnummer van de NS krijgt Ricardo geen respons. Gelukkig schiet een man van '2 meter lang met een fors postuur' hem te hulp wanneer de situatie escaleert. Die verjaagt zijn belager op het moment dat die met gebalde vuisten voor Ricardo staat. "Hij zei: laat die jongen lekker zijn wie hij is."
"Ik stond echt te trillen", vervolgt Ricardo. "Ik was boos en teleurgesteld. Boos op die man en teleurgesteld in de NS."
Als hij maandag aangifte wil doen van het incident, wordt Ricardo's verontwaardiging nog groter. De behandelend agent weigert de aangifte namelijk op te nemen. "Hij probeerde op alle mogelijke manieren te ontkrachten dat het strafbaar zou zijn", aldus Ricardo. "Dat overviel me. Ik dacht wel een goed verhaal te hebben, inclusief bewijslast en signalement van de dader."

'Niet serieus genomen'

Ricardo zoekt daarop contact met Roze in Blauw, het politienetwerk voor de LHBTI-gemeenschap. Die zouden hem in zijn lezing bevestigen dat er mogelijk zelfs sprake is van twee strafbare feiten bij het treinincident.
De behandeling op het politiebureau maakt Ricardo dan ook boos. "Ik voel me niet serieus genomen. Dit had nooit zo mogen gebeuren."
Na zijn Twitterberichten hierover zegt Ricardo vele verhalen te hebben gehoord dat de politie dit soort incidenten wegwuift. "Ik ben zeker van plan daar nog iets mee te gaan doen. Aangifte moet altijd gedaan kunnen worden."

'Juridische plicht'

Dat bevestigt ook burgemeester Ahmed Marcouch. "Iedereen moet aangifte kunnen doen van een mogelijk strafbaar feit. Dat is de juridische plicht van de politie. Het is aan het OM om de afweging te maken of er ook wordt vervolgd."
Marcouch geeft aan Ricardo nog niet te hebben gesproken, maar is wel van plan contact op te nemen. Daarna wil hij ook het gesprek met de politie aangaan. "De politie moet aan de balie de kunst verstaan van het vragen stellen en doorvragen. Dat gaat blijkbaar zo nu en dan niet goed."
We moeten er heel zwaar aan hechten om dit soort haatdelicten de kop in te drukken. Dat begint met het doen van een aangifte
burgemeester Ahmed Marcouch
Zeker omdat het hier lijkt te gaan om discriminatie. "Dat geeft het slachtoffer het gevoel dat het te maken heeft met wie hij is. Een aanval op iemands zijn is een aanval op een hele categorie mensen. Daarom moeten we er heel zwaar aan hechten om dit soort haatdelicten de kop in te drukken. Dat begint met het doen van een aangifte."

Reactie politie en NS

De politie zegt niet op individuele casussen in te gaan, maar bevestigt dat iemand altijd aangifte mag doen. "We krijgen veel mensen binnen die aangifte willen doen. We nemen iemand dan wel eens mee in het vervolgproces voor de verwachtingen. Maar een agent kan nooit besluiten een aangifte niet op te nemen", legt een politiewoordvoerder uit. Wie zich daarbij 'onheus bejegend voelt', kan volgens hem een klacht indienen. Dat zegt Ricardo te hebben gedaan.
De NS vindt het 'hartstikke vervelend' dat Ricardo dit is overkomen en noemt het onacceptabel dat dit in een trein is gebeurd. Er wordt volgens een woordvoerder nog onderzocht waarom Ricardo die avond geen terugkoppeling kreeg, nadat hij bij de NS hulp zocht. "Maar we zijn nog steeds geen politie. Dus als er direct handelen nodig is, bel dan 112", adviseert zij.