Rijk van Nijmegen

Overlast Ivensplein en Kronenburgpark neemt af, zegt gemeente

Een jongere gebruikt een lachgasballon (2021)
Een jongere gebruikt een lachgasballon (2021) © OG
NIJMEGEN - De overlast op het Joris Ivensplein en het Kronenburgpark in Nijmegen neemt sinds vorig jaar zomer af. Dat zegt het stadsbestuur tegen de gemeenteraad naar aanleiding van de maatregelen die zijn genomen.
Omwonenden klagen sinds een aantal jaren over luid geschreeuw, drugsdeals, straatprostitutie, rondscheurende auto’s en jongeren die ’s nachts lachgasballonnen gebruiken. Burgemeester Hubert Bruls beloofde in het najaar van 2021 maatregelen en laat nu weten hoe het er voor staat.

Camera's

Er kwam een extra camera op het Ivensplein en de andere camera’s werden vervangen door exemplaren met meer mogelijkheden, zoals inzoomen, scherpe kwaliteit en infrarood nachtzicht.
Er kwam ook meer controle vanuit politie en Toezichthouders. Bruls: “Vorig jaar hebben er gerichte acties plaatsgevonden rondom het park en het plein. Verschillende mensen hebben verblijfsontzeggingen en waarschuwingen gekregen.”

Alcohol, drugs, ruzies, geluidsoverlast

Het aantal politieregistraties rondom het plein en park is na een piek in juli 2022 gestaag gedaald. Meestal gaat het om overlast in verband met alcohol en drugs, ruzies, geluidsoverlast en overlast door personen met verward gedrag.
De bewoners worden nauw betrokken bij het verminderen van de overlast. Zo is er een werkgroep die onder andere een wandeling door het Kronenburgerpark organiseert om de sociale samenhang te vergroten en het veiligheidsgevoel te verbeteren.

Jeugdcoach als 'grote broer/zus'

Verder wordt in het hele stadscentrum een jeugdcoach ingezet, die als een soort ‘grote broer/zus’ fungeert voor de jongeren. Dat betekent dat hij voor ze klaarstaat, maar ook wat mag terugverwachten. De coach werkt aan houding en gedrag: wat is er nodig om vanuit straatcultuur perspectief mee te doen in de burgermaatschappij? Bruls: “De jeugdcoach corrigeert ook, spreekt de taal van de straat en is in de ogen van de jongere een voorbeeld: iemand die weet hoe het werkt in het leven.”
De jeugdcoaches hebben contact met zo’n twintig jongeren tussen de 13 en 20 jaar. Vijf daarvan zitten nu in het SchoolWerk-Fit traject. Dit houdt in dat ze twee à drie keer per week een programma volgen bij de jeugdcoaches. Zij hebben vooral problemen met naar school gaan.

Jongeren inzetten als 'sleutelfiguren'

Zo’n tien jongeren zijn nieuw in beeld gekomen. Enkelen hiervan zijn nu cliënt of stagiaire bij de jeugdcoaches. Zo wil de gemeente ‘sleutelfiguren’ creëren die signalen bij andere jongeren oppikken en ervoor zorgen dat ze niet in grote getale op bepaalde plekken rondhangen.
In het gebied hangen ook dak- en thuislozen rond. De gemeente streeft met maatwerk naar hun ‘lotsverbetering en daarmee het verminderen van de overlast.’

Horecazaken gesloten

De overige personen die rondom het plein en park de meeste overlast veroorzaken zijn volgens Bruls ook in beeld. “Het betreft dan de dealers, gebruikers en overlastgevende ouderen.” Ook de bewoners van enkele woningen in de omgeving veroorzaken overlast.
Twee horecazaken aan het Ivensplein zijn voorlopig gesloten voor publiek. Die speelden een grote rol bij geluidsoverlast en het aantrekken van overlastgevende personen. Sinds de sluiting van de horeca wordt er door bewoners minder overlast ervaren. Voor een van de zaken is inmiddels nieuwe een aanvraag ingediend en die is nog in behandeling.