Noord-Veluwe
Toch grote twijfels bij bijzondere vondst in kringloopwinkel

ERMELO - Het leek een bijzondere vondst: drie eeuwenoude vuistbijlen, verstopt in een doos tussen prullaria in een kringloopwinkel in Ermelo. Bij nadere beschouwing lijken ze toch niet zo oud als gedacht en waarschijnlijk zijn het niet eens vuistbijlen. Ze komen mogelijk niet eens uit Nederland. Wat zijn het dan wel en waar komen ze vandaan?
"De term vuistbijl is fout", zegt archeoloog-onderzoeker dr. Karsten Wentink, specialist in prehistorisch Noordwest Europa bij de Universiteit Leiden. Hij bestudeerde een lange tijd prehistorische grafgiften en concludeerde vanaf de foto dat het geen Nederlandse vuistbijlen zijn. "Deze stenen bijlen zijn geen echte vuistbijlen, maar etnografische objecten", concludeert hij.
Patrick van Reeuwijk, directeur van museum Het Pakhuis in Ermelo, reageert instemmend: "Het woord vuistbijl ging meteen al rond, maar daar is hier geen sprake van."
Een etnografisch object is een object dat afkomstig is uit een nog bestaande cultuur of bekende cultuur uit het recente verleden. Daar zou bij deze voorwerpen mogelijk sprake van zijn.
Azië
De stenen komen waarschijnlijk niet uit Nederland, maar van buiten Europa. "Mogelijk komen ze uit Azië, uit Nieuw-Guinea bijvoorbeeld", vertelt Wentink. "Als ze al uit Nederland zouden komen, dan zeker niet uit een grafheuvel."
Dat sluit uit - wat men eerder dacht - dat de stenen vijfduizend jaar oud zouden zijn. De objecten zouden ook geen statussymbool zijn, zoals eerder werd vermoed. Sommige bijlen stonden voor hoge status, maar daar is bij deze voorwerpen waarschijnlijk geen sprake van. Het zijn bijlen om mee te hakken. "Vermoedelijk zijn ze gekocht als souvenir of heeft iemand ze gevonden en meegenomen."
Wat vinden ze daar nou?
Archeoloog-onderzoeker Wentink vindt het erg leuk dat de bijzondere objecten gevonden zijn. "De ontdekking in de kringloopwinkel is wel erg interessant en ik begrijp dat het museum blij verrast was met de vondst, maar van een eeuwenoude vondst is hier waarschijnlijk geen sprake."
Het museum zit nog met veel vragen over de vondst. Wat is het precies, waar komt het vandaan en hoe is het bij de kringloopwinkel terecht gekomen? Om antwoorden te krijgen op die vragen, worden de stenen aanstaande zaterdag onderzocht tijdens de archeologiedag bij het museum. Daar worden ze verder onderzocht en kan één en ander uitgesloten worden.
Wie de stenen heeft binnen gebracht is onbekend. Een vrijwilligster bij de betreffende kringloop vertelt: "Ik weet alleen dat de vrouw tegen mijn collega gezegd heeft dat het 'bijzondere' stenen waren."