Arnhem en omstreken

Honderden kinderen zoeken zwemwater na grote brand

De brand bij Klimmendaal heeft veel schade aangericht.
De brand bij Klimmendaal heeft veel schade aangericht. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Na de grote brand bij revalidatiecentrum Klimmendaal in Arnhem zitten honderden kinderen de komende weken zonder zwemwater. Zwemschool De Vin zegt nu voor zeker driehonderd kinderen nieuw zwemwater te zoeken, om toch zwemles te kunnen geven. Daarnaast is de polikliniek op het revalidatiecentrum gesloten en moeten ook sommige patiënten worden overgeplaatst.
Eigenaar Vincent Godtschalk van zwemschool De Vin zit met een probleem. "Ik heb vijftig groepen met kinderen die ik moet verplaatsen", vertelt hij. "Normaal gesproken konden we kinderen onderbrengen in Westervoort, maar dat zwembad zit net dicht. Daardoor is er nu weinig zwemwater beschikbaar in de omgeving."
En dus is Godtschalk nu wanhopig aan het rondbellen. "Overal waar water is, zijn we aan het bellen. Denk aan zwembaden, maar ook aan hotels. Als er nog iemand water beschikbaar heeft voor zwemlessen, dan mogen ze met mij contact opnemen."
De eigenaar houdt er al rekening mee dat de lessen de komende vier à vijf weken waarschijnlijk korter zullen duren. "Maar voor kinderen die moeten afzwemmen, valt altijd wat te regelen", verzekert hij.

'Flinke schade'

Bij revalidatiecentrum Klimmendaal ontstond maandag een brand op de derde verdieping, vermoedelijk ontstaan in de technische ruimte. Dat leidde ertoe dat tientallen personen werden geëvacueerd. Vandaag is het een stuk rustiger op het terrein, zegt communicatieadviseur Kim Wolters.
Ze vertelt wel dat er een crisisteam is opgericht dat zich bezighoudt met de opvang van de patiënten. Want het gebouw heeft niet alleen flinke schade opgelopen door de brand, maar ook door de werkzaamheden van de brandweerlieden. Die moesten schade toebrengen om de brand te kunnen bestrijden. Wolters: "We weten niet op welke termijn we weer gebruik kunnen maken van het gebouw. Een deel moet gerenoveerd worden. Het is nog gissen of we een ander deel van het gebouw wel kunnen gebruiken."

Negen patiënten overgeplaatst

Tot die tijd worden patiënten die acute zorg nodig hebben overgeplaatst. "De negen klinische patiënten die echt zorg nodig hebben, zijn naar onze eigen locatie in Apeldoorn overgebracht. Daarnaast hebben we de patiënten die naar huis kunnen nu naar huis gestuurd. De polikliniek is vandaag en morgen gesloten, die patiënten zijn ook afgebeld. We gaan nu kijken welke patiënten waar terecht kunnen en wanneer dat het geval is", aldus Wolters.
Zij is blij dat veel collega's hulp aanbieden. "Ze bieden plek aan om patiënten tijdelijk op te vangen. Dat is heel fijn om te horen."
In het gebouw zat ook het Ronald McDonaldhuis, maar daar was maandag door een verbouwing niemand aanwezig.

Marcouch op bezoek

Na de brand van maandag is burgemeester Ahmed Marcouch ook nog ter plaatse geweest, vertelt Wolters. "Hij kwam steun betuigen en complimenten uitspreken aan onze BHV'ers. Zij hebben ook heel goed gehandeld in samenwerking met de brandweer, daar ben ik ook trots op en het is fijn dat de burgemeester daar positief aandacht aan heeft besteed."