Noord-Veluwe

Epe is voor even de absolute paardenhoofdstad van Nederland

Esther en Spot doen al voor de 28ste keer mee
Esther en Spot doen al voor de 28ste keer mee © Omroep Gelderland
EPE - In Nijmegen lopen ze, in Drenthe pakken ze de fiets en in Epe doen ze het te paard: de vierdaagse. Voor de 28ste keer wordt dit jaar de Eper Paardenvierdaagse gereden. Een kleine vijfhonderd deelnemers zijn met hun paarden naar het Veluwse dorp gekomen voor het evenement. Epe is daarmee eventjes paardenhoofstad van Nederland.
Esther Bakker en haar paard Spot zijn de echte die hards van de Eper Paarden Vierdaagse. Ze misten nog geen editie en doen dus al voor de 28ste keer mee aan het evenement. Esther ment en Spot trekt het koetsje. "Ik kan me voorstellen dat je denkt: die zit lekker", zegt Esther. "En dat is ook zo, mennen is in die zin minder inspannend dan wat er op de Vierdaagse in Nijmegen moet gebeuren. Maar reken er maar op dat je voor alles eromheen inspanning moet leveren."

Warmte speelt dieren parten

Dit jaar doen er 475 paardenliefhebbers mee aan het evenement. Iets minder dan de vijfhonderd die mee kunnen doen, maar het evenement is in coronatijd dan ook even weggeweest.
Deze editie belooft een warme te worden. Hoe meer we tegen het einde van de week aanlopen, hoe warmer het wordt. "We hebben maatregelen genomen", zegt Peter Kats van de organisatie. "Voor de paarden is dit warm, hoor. Paarden kunnen behoorlijk zweten en we zorgen dat er in ieder geval voldoende water is op de pleisterplaats. Er is ook extra water ingeslagen, zodat de deelnemers onderweg voldoende vocht tot zich kunnen nemen."

'Tempo aanpassen'

Ook Esther Bakker heeft tips om deze warme dagen te paard goed door te komen. "Neem wat vaker een pauze en breng vliegenspray mee", raadt ze aan. "Er zijn in deze hitte nare beestjes die willen steken. Je moet echt je paarden in de gaten houden, dus pas het het tempo aan."
Een unieke vierdaagse?!