Arnhem en omstreken

Enoch en Benjamin complimenteren gravin Eloise om ingreep

Benjamin Beernink lokte Eloise van Oranje in een video.
Benjamin Beernink lokte Eloise van Oranje in een video. © Bewerking foto Omroep Gelderland/ANP
ARNHEM - Gravin Eloise van Oranje was maandag onderwerp van gesprek, toen ze ingreep tijdens een racistisch gesprek op een Amsterdams terras. Dat gesprek was in scène gezet voor een tv-programma. Dat Eloise ingrijpt komt haar op complimenten te staan. Mensen die er vaker mee te krijgen, weten echter dat racisme in de praktijk vaak niet zo opvallend voorkomt als in het tv-programma.
De kans om in te grijpen wanneer iemand racistische opmerkingen maakt doet zich niet dagelijks voor. En daarom is het ook zo belangrijk dat de video online kwam waarin Eloise ingreep, zegt de Arnhemse hiphopartiest Enoch Kawele Gake, beter bekend als La-Tete. "Het is heel belangrijk dat dit gebeurt. Hier kunnen veel mensen een voorbeeld aan nemen. Ze verdient een lintje", zegt hij over Eloises reactie. "Als we dit gedrag allemaal zouden vertonen, zou dat al een hoop schelen."
Ook zanger Benjamin Thode, bekend als Mr. Weazley, heeft goede woorden over voor de gravin. "Het is heel stoer dat ze dit heeft gedaan. Mensen zijn namelijk ook heel snel op hun teentjes getrapt. Het had dus nog verder kunnen escaleren. Ik snap wel dat sommige mensen daarom zich niet zo snel uitspreken, want ze bedenken natuurlijk ook wat voor gevolgen het voor henzelf kan hebben."

'Niet in je gezicht'

Maar het is wel nodig, zeggen de twee artiesten. Zij ondervinden nog regelmatig racisme. "Het gebeurt meestal achter je rug om. Het zijn vaak internetgangsters, die online racistische opmerkingen maken. Maar ook daar kun je mensen mee raken. In het echte leven gebeurt het meestal achter je rug om, niet in je gezicht. Dat is extra laf", aldus Enoch.
Toch gebeurt het soms wel subtiel, vertelt hij. "In winkels waar mensen komen die het financieel breder hebben, word je soms aangekeken met een blik van: wat doe jij hier? Je voelt de mensen kijken en dat is vervelend. En laatst zat ik met prachtig weer op het terras. En dan zeggen ze tegen mij: jij hoeft niet te zonnen. Dat doet me zeker wat, maar ik ben het gewend."
Ook Benjamin Thode maakt nog racisme mee. "In directe mate bijna niet, ze zeggen niet snel hé zwartnek, ofzo. Het zit vaak meer in de subtiele handelingen. Ik had laatst bijvoorbeeld dat een vrouw haar tas iets strakker vastgreep toen ik voorbij liep."
Arnhemmer Enoch merkt gelukkig wel dat er vooruitgang geboekt wordt. "Het is heel ernstig dat in 2023 nog steeds racisme bestaat. Het zal nooit volledig verdwijnen, maar er worden wel stappen gezet. En het gaat nog generaties duren, maar er kunnen nog grotere stappen gezet worden."

'Ene oor in, andere oor uit'

Mr. Weazley merkt die veranderingen ook. "Het één-op-éénracisme is door de jaren heen minder geworden. Het gebeurt meer achter gesloten deuren. Het is nooit helemaal weg. Maar mensen zijn wel voorizchtiger geworden in wat ze zeggen, dat komt ook door de hele cancelmovement. Niet iedereen durft zich meer publiekelijk zo snel uit te spreken."
En als het dan toch gebeurt, laat hij het regelmatig gaan. "Ik laat het van me afglijden. Het gaat het ene oor in, het andere uit. Ik houd mezelf er niet veel mee bezig. Maar als ik de confrontatie aanga, vraag ik vooral waarom mensen iets roepen. Ik wil weten waar de gedachtengang vandaan komt."
En ook La-Tete wil niet te veel met het racisme bezig zijn. "Natuurlijk, het doet je wel wat. Maar ik probeer positief in het leven te staan en er niet continu op te reageren, anders kost het energie. Gelukkig zijn er ook nog genoeg hele lieve mensen op de wereld."