Stedendriehoek

Nog één keer legaal vuurwerk afsteken in Zutphen: verbod schuift een jaar op

Komende jaarwisseling mag in Zutphen nog vuurwerk worden afgestoken.
Komende jaarwisseling mag in Zutphen nog vuurwerk worden afgestoken. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Niet dit jaar, maar volgend jaar geldt er een vuurwerkverbod in Zutphen. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde daar maandagavond mee in.
Aanvankelijk wilden de initiatiefnemers - de Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, D66 en de Stadspartij - een afsteekverbod deze jaarwisseling al in laten gaan. Reden voor het uitstel is dat het te kort dag is om samen met inwoners een alternatief evenement te organiseren.

'Dieren en natuur zijn de pineut'

De Partij voor de Dieren en GroenLinks dienden het voorstel in. "Er zijn talloze redenen waarom het afsteken van vuurwerk gedurende het jaar verboden is. Goeie redenen, die ook gelden als de kalender toevallig 31 december aangeeft", zegt Lindsey Stone van de Partij voor de Dieren.
Veiligheid, gezondheid, impact op dieren, schade aan eigendommen: volgens Stone hebben veel mensen baat bij een jaarwisseling zonder vuurwerk. Zo zouden dieren en de natuur zwaar de pineut zijn. "Huisdieren, landbouwdieren en natuurdieren ervaren angst tijdens oud en nieuw."
Raadslid Perry Boersbroek vindt dat inwoners juist de dupe worden van het voorstel. Vuurwerk is volgens zijn partij, BurgerBelang, een traditie waar inwoners naar uitkijken. "Laat inwoners lekker zelf bepalen hoe zij oud en nieuw vieren."

'Laat mensen zelf bepalen'

Schade en overlast zijn volgens Boersbroek vooral het gevolg van zwaarder geschut, niet van legaal vuurwerk. "Wij zien meer in het opsporen van illegaal vuurwerk." De SP is ook niet enthousiast. "Politiek slaat de plank volledig mis."
Petra Ackermans van Kies Bewust Lokaal laat weten dat haar partij ook geen verbod wil. "Een deel steekt niet af, maar geniet van het siervuurwerk. Maar er is ook een groep die geen rekening houdt met anderen. Goed handhaven op illegaal vuurwerk, dat lijkt ons een betere stap."
De VVD noemt het symboolpolitiek. "In de praktijk zullen mensen andere gebieden opzoeken. Dit is een totale schijnheiligheid." Het CDA stemde ook tegen omdat ze vindt dat inwoners betrokken zouden moeten worden bij de besluitvorming. Een vuurwerkshow op oudejaarsavond als alternatief zou ook serieus overwogen moeten worden, maar daar zien de initiatiefnemers van het vuurwerkverbod niets in.

Inwoners spreken in

Diverse betrokkenen grepen maandag hun kans om te reageren op het plan. Mevrouw Blekman, inwoonster van de binnenstad, vindt dat de sfeer tijdens oud en nieuw naar een 'dieptepunt' is gezakt. "Jongeren die elkaar met vuurwerk bestookten, zonder te kijken waar het terecht kwam. We durven 's nachts niet mee de deur uit."
Tinjo Klein Severt vraagt zich af hoe dit vuurwerkverbod de veiligheid gaat verbeteren. "Geweld tegen hulpverleners of vernieling, dat is al verboden. Dat is een gedragsprobleem wat het hele jaar door plaatsvindt."
Hij sprak maandag in namens Het Vuurwerk Liefhebbers Verbond (HVLV), een stichting die naar eigen zeggen 10 miljoenen liefhebbers van siervuurwerk in Nederland vertegenwoordigt. "Werk aan middelen om idioten aan te pakken", is zijn boodschap.

Dit jaar, of volgend jaar?

Burgemeester Wimar Jaeger heeft eerder al aangegeven dat er bij een vuurwerkverbod straks geen mogelijkheid is om de politie extra te laten handhaven.
"Vuurwerk kopen of vuurwerk op zak hebben blijft dus legaal. En het afsteken nét naast de gemeentegrens ook. In de praktijk zal er dus niets veranderen", stelt Jorn Lok van de VVD.
Het voorstel haalde met de steun van de ChristenUnie uiteindelijk 16 stemmen binnen, tegenover 12 stemmen tegen. GroenLinks denkt dat er wél wat gaat veranderen. "We hebben er vertrouwen in dat een goed deel van Zutphen gehoor gaat geven aan het verbod."