Arnhem en omstreken

Benjamin luist per toeval Eloise van Oranje in viralvideo: 'Er zat wel wat druk op'

Benjamin Beernink lokte Eloise van Oranje in een video.
Benjamin Beernink lokte Eloise van Oranje in een video. © Bewerking foto Omroep Gelderland/ANP
ARNHEM - Eloise van Oranje die ingrijpt in een racistisch gesprek. Het is het verhaal van de dag. Met in de hoofdrol de Arnhemse Youtuber Benjamin Beernink. Hij maakte samen met collega Jaap Gunnik die video voor een nieuw programma: "Het was een troonstart van een eerste aflevering."
Het duo zat nog middenin de voorbereidingen toen productie liet weten dat gravin Eloise van Oranje toevallig op datzelfde terras zat. "We zijn toen meteen begonnen met draaien, ook al waren we nog niet klaar met voorbereiden", vertellen de twee Youtubers maandagmiddag.
In hun nieuwe programma 'In Your Face' rijdt het duo met een busje door Nederland om sociale experimenten uit te voeren. Het idee van het programma is om de morele grenzen van mensen te testen. In hun eerste aflevering voeren zij een racistisch gesprek op het terras om vervolgens met een verborgen camera vast te leggen hoe mensen in hun omgeving daar op reageren.

'Wat ben jij fucking racistisch'

Het feit dat de bekende gravin Eloise in hun eerste aflevering zat, maakte het voor de Youtubers natuurlijk extra spannend. "Er zat wel wat extra druk op, ja. Je wil namelijk heel graag dat het slaagt." Gelukkig pakte dat goed uit: Eloise greep fel in met uitspraken als 'what the fuck ben jij fucking racistisch? Doe effe normaal joh!'
"Het was fijn dat ze naar ons toe kwam om er iets van te zeggen. Dat maakte van onze aflevering echt een pareltje. Het was een troonstart van een eerste aflevering."

Een drempel

Voor de aflevering heeft het duo meerdere scènes gespeeld. "Vaak duurde het even voordat mensen ingrepen. Je zag ze wel meteen kijken , maar ze hadden even tijd nodig om de eerste stap te zetten." De Youtubers begrijpen dan ook dat het een drempel is om zomaar naar iemand toe te stappen en er iets van te zeggen.
Van veel kijkers krijgen ze de reactie dat het erg geloofwaardig overkwam. "We hebben het script natuurlijk zelf geschreven en het naar onze eigen persoon gevormd. Het moet zo organisch mogelijk overkomen." Ze hebben inmiddels al een aantal experimenten achter de rug waardoor het acteren steeds meer went. "Je moet even een knop om zetten voordat je de lul kunt uithangen." Het duo gaat in de komende weken nog meer experimenten uitvoeren met thema's als seksisme en homofobie.
Bekijk hier de video van Benjamin en Jaap met Eloise van Oranje: