Arnhem en omstreken

Er is een enorm tekort aan restaurateurs

Tjebbe (19) vindt het restaureren van panden 'machtig mooi'
Tjebbe (19) vindt het restaureren van panden 'machtig mooi' © Omroep Gelderland
VELP - Gelderland telt op dit moment 17.000 monumentale gebouwen en er komen nog dagelijks nieuwe monumenten bij. Om al die monumenten te behouden is het van belang dat ze op correcte wijze worden gerestaureerd. Er heerst echter al jaren een tekort aan restaurateurs en dat is niet zomaar opgelost.
"Er bestaan meerdere knelpunten in de branche", zegt Jan Gersen. Hij is directeur van het Gelders Restauratie Centrum in Velp, dat één van de drie restauratie-opleidingen herbergt. De andere twee zitten in Hengelo (Ov.) en Zaandam. "Ten eerste gaan er per jaar zo'n zeventig restaurateurs met pensioen, maar er studeren er geen zeventig per jaar af. Een tekort dat al jarenlang is opgebouwd, is niet zomaar opgelost. Het duurt jaren voordat je de juiste kennis in huis hebt", aldus Gersen.

Overal te weinig handjes

De opleiding is een combinatie van een bak theorie en de nodige praktijkervaring: "Daarvoor zijn opleidingsplekken essentieel. Maar doordat de bouw al kampt met te weinig handjes, merk ik dat veel aannemers gewoon geen tijd en ruimte hebben om studenten op te leiden. En dat terwijl ze onze studenten wél nodig hebben", aldus Gersen.
Tjebbe Huls (19) heeft geluk gehad met zijn opleidingsplek. "Ik ben blij dat ik in dit vak aan de slag kan. In de nieuwbouw ben je toch meer een nummertje en doe je veel dezelfde taakjes. Hier is elke dag anders en je maakt alles met je handen, in plaats van met machines. Dat vind ik machtig mooi."
Tjebbe Huls (19) en Jan Gersen bij een monumentaal pand uit 1600
Tjebbe Huls (19) en Jan Gersen bij een monumentaal pand uit 1600 © Omroep Gelderland

'Financieel niet haalbaar'

Ondanks de uitdagende route die je moet volgen om volwaardig restaurateur te worden, is er zeker geen gebrek aan animo. Toch haken veel geïnteresseerden uiteindelijk af, zegt Gersen. "Dit jaar hadden we zestig geïnteresseerden, van wie zich er maar vijftien zich hebben aangemeld."
Volgens de directeur komt dit doordat het voor veel kandidaat-leerlingen financieel niet haalbaar is zich te laten omscholen: "We hebben veel te maken met zij-instromers. Deze mensen komen uit goedbetaalde beroepen en willen zich bij ons laten omscholen. Maar dat betekent wel dat ze een half jaar tot een jaar helemaal geen inkomen hebben. Dat is voor velen niet te behappen, dus daar moet iets op gevonden worden."