Achterhoek

Zo maak je de lekkerste hamburger

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pexels
WOOLD - Sissende speklapjes en gerookte kippetjes: Het barbecueseizoen is weer in volle gang. Kok Nel Schellekens van restaurant Keunenhuis in het Woold bij Winterswijk heeft de heerlijkste tips voor een vet geslaagde zelfgemaakte hamburger.
Je eigen hamburger in elkaar 'kleien', volgens Nel moet iedereen dat een keer proberen. Op die manier kun je een burger maken naar eigen smaak. "Je kunt zelf dingen toevoegen of weglaten, het is gehakt met waar je zin in hebt." Vaak laten mensen dit zitten aangezien het hen zoveel werk lijkt en tijd kost, maar Nel vindt dat je het moet proberen. "Je kunt het maken zoals je zelf wilt." Dat maakt het volgens haar zo leuk.
Wanneer je je eigen hamburger in elkaar gaat kleien, dan kun je van alles toevoegen. Denk aan een andere soort vlees, extra kruiden of een uitje. "Het gouden ingrediënt is toch wel de ui." Door gebakken uien toe te voegen aan het gehaktmengsel, wordt het gehakt smeuïg. Eieren of broodkruim worden dan overbodig. "Gewoon een beetje zout, zacht gebakken uien en de kruiden. Net wat je lekker vindt." Om de smaak van de burger in balans te houden, gebruikt Nel mosterd en azijn, het azijnzuur haalt de smaak naar boven.

Metvlees

Waar de hamburgers in de winkel op de grill vaak leeglopen van vet, vindt Nel dat we juist ander vlees moeten gebruiken. "Vaak zit er in voorverpakte hamburgers metvlees. Dat is vlees dat bestaat uit snippers, net zoals metworst. Doordat het snippers bevat, zitten er vaak soorten vlees tussen met veel vet. Dit kan er toe leiden dat op de grill de vlammen soms in het vlees slaan. Dan slinkt de hamburger en verdwijnt het vet. "Dat vind ik wel het nadeel, want je houdt relatief weinig vlees over."
Toch kun je ook zelf het vlees kiezen. Kies in plaats van rund voor kip, half-om-half of kalkoen. Zo heb je zelf invloed op het vetgehalte. Nel heeft wel haar persoonlijke favoriet: "Ik noem het de Big Mekker, een burger van geitenbokjesvlees." Veel mensen gruwelen van geitenvlees, maar Nel heeft haar redenen voor de favoriet. "Het is heel mager vlees en daardoor heel lekker." Daarnaast is geitenbok duurzamer.

Bonenburger

Voor de vegetarische eter zijn er andere mogelijkheden. Niet alleen van vlees, maar ook van bonen kun je een burger maken. Van zowel droge bonen of uitgelekte bonen uit blik. Deze laat je drogen, vervolgens vermaal je ze en dan voeg je voor de stevigheid een beetje broodkruim toe. "Op deze manier is het ook heel erg makkelijk om een smakelijke vegaburger te maken."