Rijk van Nijmegen

Boeren leren kinderen over voedsel: 'Eten komt niet uit de supermarkt'

Kinderen op bezoek bij boerenbedrijven.
Kinderen op bezoek bij boerenbedrijven. © Omroep Gelderland
OVERASSELT - Veel scholieren weten volgens boeren vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Daarom stellen boerenbedrijven deze week hun deuren open voor scholen om belevend te leren over de herkomst van voedsel. Zo ook het veeteeltbedrijf van Marcel en Ria Derks. "Vroeger was er veel meer binding met agrariërs."
Marcel en Ria runnen samen een melkveebedrijf in Overasselt. Elke dag dragen zij zorg voor 115 koeien die twee keer per dag gemolken moeten worden. Tijdens een bezoek van scholieren aan hun bedrijf tijden de 'Week van de Klasseboer' willen ze laten zien hoe de boer zijn dagelijkse werk doet.
"We willen scholieren laten zien dat het eten niet gewoon uit de supermarkt komt. We laten hier zien dat er veel meer bij komt kijken dan je misschien zou verwachten", aldus Marcel Derks.

Wat zijn Klasseboeren?

Klasseboeren zijn gecertificeerde boerenbedrijven waar leerlingen van de basisschool tot aan het beroepsonderwijs verschillende dingen over het boerenleven kunnen leren in de praktijk. In 2022 ontvingen Klasseboeren bijna 12.000 kinderen, in totaal kwamen 517 basisschoolklassen langs voor een educatiebezoek

Marcel en Ria nemen ieder een groepje kinderen mee naar de koeien en de kalfjes. Ze horen hoe melken gaat en één van de leerlingen ontdekt dat kaas van melk gemaakt wordt. "Ik dacht dat kaas van kaas gemakt werd, zegt de jongen spontaan."
Marcel en Ria vertellen dat de kalfjes heel snel bij de moeder vandaan gehaald worden. De moeder koe moet elk jaar een kalf krijgen om melk te blijven geven. "Wel een beetje gemeen", zegt één van de kinderen. Marcel legt uit dat het kalf zich anders aan de moeder hecht.

'Liefde voor het vak'

Marcel en zijn vrouw stellen het bedrijf niet alleen deze week open tijden de Week van de Klasseboer, dat is iets dat ze veel vaker doen. Ze hopen hiermee ook bij te kunnen dragen aan het imago van boeren. "Ik denk dat burger steeds verder van de boer af komt te staan. Vroeger was er veel meer binding met agrariërs. Middels een kijkje in de keuken hopen we de liefde voor het vak weer over te dragen."
Veel scholen weten het melkveebedrijf in Overasselt inmiddels te vinden. "We hebben veel vaste scholen die terug blijven komen. Op die scholen wordt ook steeds meer aandacht besteed aan boerenbedrijven, daar zijn we blij mee."