Noord-Veluwe

Bijzondere vondst in kringloopwinkel: 'Dit is 5000 jaar oud'

Vuistbijlen gevonden in de kringloopwinkel van Ermelo.
Vuistbijlen gevonden in de kringloopwinkel van Ermelo. © Museum het Pakhuis
ERMELO - Een bijzondere vondst in de kringloopwinkel van Ermelo: in een doos met spullen zijn zomaar drie eeuwenoude vuistbijlen opgedoken. De bijlen gaan naar Museum het Pakhuis waar ze worden onderzocht door archeologen. Waarschijnlijk komen ze uit de steentijd en zijn ze 5000 jaar oud.
Bij Museum het Pakhuis in Ermelo zijn ze razend enthousiast over de vuistbijlen die opdoken in een doos met spullen. "Wij werden gebeld door de kringloopwinkel met de vraag of we wilden kijken naar een doos met een bijzondere vondst", vertelt directeur Patrick van Reeuwijk. Toen zij de foto ontvingen, herkenden ze meteen dat het om historische vuistbijlen gaat. "Ik schat dat ze uit de late steentijd komen. Dan heb je het dus over zo'n 5000 jaar geleden."

Statussymbool

Vuistbijlen werden oorspronkelijk gemaakt om mee te hakken. Toch werden de meeste bijlen die nu nog boven water komen niet gebruikt om mee te hakken. Zij werden daarentegen gezien als een soort statussymbool. "Tegenwoordig kopen wij bijvoorbeeld een dure auto om aan onze buren te laten zien hoeveel geld we verdienen. In die tijd had een bijl zo'n zelfde soort status." Ze werden dus niet gebruikt als gebruiksvoorwerp.
Hoe de bijlen in de doos van de kringloopwinkel terecht zijn gekomen, is niet bekend. Bij Museum het Pakhuis vermoeden ze dat de bijlen misschien uit een oude grafheuvel komen. Toch moet de oorsprong moet nog beter onderzocht worden. "Aanstaande zaterdag hebben wij toevallig een archeologiedag waarop er verschillende archeologen aanwezig zijn. Zij kunnen de bijlen dan beter bestuderen." Als blijkt dat de vuistbijlen inderdaad echt zijn, krijgen ze een mooi plekje in de collectie van het museum.

De historie van Ermelo

Dit is niet de eerste keer dat er een bijzondere historische vondst is gedaan in Ermelo. "Er wordt al vanaf de ijstijd in en rondom Ermelo geleefd. De mensen die er woonden hebben daar hun sporen achtergelaten." Zo waren er twee Romeinse marskampen op de Ermelose Heide, die toentertijd ongeveer rond 170-180 na Christus al zijn aangelegd.
Het museum doet dan ook een oproep om bijzondere spullen die thuis op zolder liggen zeker een keertje langs te brengen. "Met iedere vondst leren we weer wat nieuws over de geschiedenis van de wereld."