Arnhem en omstreken

Hoe zie je het verschil tussen een Europese en Aziatische hoornaar?

Een Aziatische hoornaar op een druif.
Een Aziatische hoornaar op een druif. © Fablegros - Pixabay
ARNHEM - De oprukkende Aziatische houdt de gemoederen flink bezig. Via social media kanalen van Omroep Gelderland komen veel foto's binnen van de grote wespen. Maar dan blijkt het vaak om de Europese hoornaar te gaan. Hoe zie je het verschil?
Sommige volgers van Omroep Gelderland hebben er weinig moeite mee om eigenhandig het insect te bestrijden. Er komen meerdere foto's van dode hoornaars tegen. Veelal gaat het dan om de Europese variant. En deze wordt niet gezien als invasieve exoot. De Aziatische variant is dat wel, zo meldt de NVWA. De Aziatische hoornaar jaagt op allerlei insecten, ook de honingbij. Er wordt dan ook gevreesd dat ze veel schade aan de Nederlandse biodiversiteit kunnen aanrichten.

Vriendelijke reus

De Europese hoornaar staat bekend als 'grote vriendelijke reus onder de wespen', zo meldt het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD). Ze vangen vooral veel andere insecten, zoals vliegen en muggen. Ze houden niet van zoetigheid, zoals andere Nederlandse wespen, en komen dus niet op je cola af. Ook de Aziatische hoornaar is geen zoetekauw, maar kan dus schadelijk zijn voor de Nederlandse natuur vanwege zijn roofzucht.
Het is alleen lastig om het verschil te zien tussen de hoornaars. Op de social media van Omroep Gelderland plaatsen meerdere mensen foto's van hun eigen waarnemingen van het plaagdier. Al dan niet platgemept.
Hoornaars gefotografeerd door volgers, beiden zijn Europees.
Hoornaars gefotografeerd door volgers, beiden zijn Europees. © Martijn Sommers, Margareth Vrolijk - bewerkt GLD

Zo ziet de Europese hoornaar eruit

Dus hoe is het verschil tussen de hoornaars te zien? Allereerst behandelen we 'onze' Europese hoornaar. Het is niet vreemd dat mensen deze variant vrezen, want hij is groter dan zijn Aziatische neef. Het dier is 3 à 4 centimeter lang en heeft een heel voornaam kenmerk: de kleur. De Europese hoornaar is grotendeels rood. Het diertje heeft heeft veel rode lichaamsdelen tussen het geel-zwart door. Ook de poten zijn rood. Het achterlijf is overwegend geel.
'Onze' Europese hoornaar, met de opvallende rode kleur.
'Onze' Europese hoornaar, met de opvallende rode kleur. © Ralphs Fotos - Pixabay

Zo ziet de Aziatische hoornaar eruit

Dan de Aziatische variant. Deze soort is minder opvallend. Het dier is met 2 à 3 centimeter maar iets groter dan een gewone wesp (2 centimeter). Verder is het dier vooral zwart. Het 'borststuk' is zwart. De antennes zijn zwart. De pootjes zijn geel aan het uiteinde en op het achterlijf is maar één opvallende gele baan. Verder is het dier dus zwart.
De Aziatische hoornaar, met veel zwart en een gele streep op het achterlijf en de poten.
De Aziatische hoornaar, met veel zwart en een gele streep op het achterlijf en de poten. © Fablegros - Pixabay
Zo zijn de dieren dus makkelijker uit elkaar te houden. En wat te doen als je zo'n Aziatische hoornaar ziet? Wat het NVWA betreft hangt dat van het jaargetijde af. Van april tot en met juni en van oktober tot en met december gaat het waarschijnlijk om een koningin. Die moet je proberen te vangen. En dan? 'Doodmaken in de vriezer', is het advies.
Van juni tot en met september gaat het waarschijnlijk om een werkster. Dan adviseert de NVWA om de 'vliegrichting' te markeren en te proberen om het nest op te sporen. Die locatie kan dan weer doorgegeven worden aan de NVWA. Over eigenhandig bestrijden zegt de NVWA verder niets.