Gelderland
Deze spraakmakende Gelderse kunst veroorzaakte veel ophef

Het kunstwerk de Biddle Brug in Westervoort werd afgelopen zondag opnieuw heropend na een restauratieklus van 55.000 euro. Het werk was van grote waarde voor een groep enthousiaste buurtbewoners. Ook deze Gelderse kunstwerken haalden het nieuws.
1. Het Feestaardvarken
In 2013 schenkt Burgers 'Zoo het Feestaardvarken, een gigantisch metalen aardvarken, aan de gemeente Arnhem ter ere van haar 100-jarig bestaan. Het openbare kunstwerk is ontworpen door beeldend kunstenaar Florentijn Hofman en is erg populair onder Arnhemmers - vooral ook onder kinderen die er regelmatig op spelen. In 2020 wordt het feestaardvarken verwijderd van zijn locatie in het Bartokpark, omdat er ruimte gemaakt wordt voor nieuwe woningbouw. Tot groot verdriet van buurtbewoners wordt het werk in delen afgevoerd en tijdelijk opgeslagen in Burgers 'Zoo. Na een lange zoektocht van wethouder Cathelijne Bouwkamp, krijgt het kunstwerk eindelijk een nieuwe plek toegewezen naast het Watermuseum bij park Sonsbeek.

2. De 'Paal van Bernhard'
Op het 5 Mei Plein in Wageningen vind je het kunstwerk het Vrijheidsvuur gemaakt door kunstenaar Hanshan Roebers. Toch kennen de meeste mensen dit kunstwerk als 'de Paal van Bernard'. Het metershoge uitschuifbare koperen monument met de eeuwig brandende gasvlam doet volgens klagers namelijk denken aan de vorm van een penis. Het kunstwerk is vervolgens weggehaald en staat nu in de tuin van het gebouw van de studentenvereniging Ceres.

3. De Blauwe Golven
In Arnhem vind je het grootste buitenkunstwerk van Europa: de Blauwe Golven. Het werk is twee hectare groot en is te vinden op de oprit van de nieuwe Roermondersbrugplein. Het werk van kunstenaar Peter Struycken bestaat uit een golvend patroon met daarin aan de westzijde een grote fontein. Door een gebrek aan parkeerplaatsen in de stad, wordt het kunstwerk uiteindelijk gebruikt als parkeerplaats. Hierdoor verslonst het flink. De gemeenteraad wil de Blauwe Golven daarom graag renoveren en investeert twaalf miljoen euro. In 2024 is het kunstwerk klaar.

4. Boomsieraad
In het Sprengenpark in Apeldoorn wordt in 2008 het beeld Boomsierraad geplaats in een boom. Het beeld is geplaatst na aanleiding van de Wilhelminaring, een oeuvreprijs voor beeldhouwkunst. Het kunstwerk is gemaakt door Maria van Roosen en bestaat uit een net vol met glinsterende borsten, billen en dildo's. In 2017 wordt het kunstwerk met de lichaamsdelen gestolen. De onderdelen zijn een jaar later door een Apeldoornse visser gevonden in het kanaal. Met deze originele onderdelen en een aantal kopieën heeft Roosen uiteindelijk een imitatie van het Boomsieraad gemaakt.

5. De D-toren
Een tand die eigenlijk geen tand is en steeds van kleur verandert. In Doetinchem vind je aan de Europaweg het mysterieuze kunstwerk de D-toren, waar de meningen over verdeeld zijn. Het is een interactief kunstwerk dat de emoties van de Doetinchemse inwoners vertoont met het gebruik van kleur. Om deze emoties te onderzoeken wordt er herhaaldelijk een vragenlijst uitgestuurd naar de inwoners. Wanneer de stad donker kleurt, kun je aan de toren zien hoe de inwoners zich voelen. Blauw staat voor geluk, geel voor angst, groen voor haat en rood voor liefde.
