Stedendriehoek

Roos haalt megabedrag op met beklimmen Alpe d'Huez

Op de fiets van haar overleden vader ging Roos Alpe d'Huez op.
Op de fiets van haar overleden vader ging Roos Alpe d'Huez op. © Roos van de Hel
KLARENBEEK - Ze stond bovenop een berg, maar moet nog landen. Dat is het verhaal van Roos van de Hel, die deze week viermaal de Alpe d'Huez beklom op de fiets van haar overleden vader. Dat was voor de Klarenbeekse natuurlijk een emotionele rollercoaster van jewelste. Een rollercoaster die bovendien flink wat geld oplevert voor Alpe d'HuZes, en daarmee de strijd tegen kanker.
Acute leukemie, dat was de ziekte waaraan de vader van Roos vier jaar geleden overleed. "Hij heeft de strijd helaas niet gewonnen. Het kleinste wat ik kon doen, is voor hem die berg op gaan", zei Roos (23) deze week tegen Omroep Gelderland. Eerder ging ze al eens lopend naar boven, nu deed ze dat op de fiets van vader.
"Het doel was drie keer naar boven", vertelt Roos zondag, vers terug van haar trip naar Frankrijk en haar deelname aan Alpe d'HuZes, het sportieve evenement waarmee deelnemers geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding.
"Maar na de derde keer had ik nog best veel tijd over, dus ik ben gewoon nog een keer gegaan. Het was wel heel zwaar op het laatst, maar de mensen langs de kant hebben me enorm geholpen. Ze maakten met hun aanmoedigingen echt het verschil."

'Gevoel dat hij meefietste'

Op de fiets van haar vader, dat maakte het natuurlijk erg bijzonder. "Ik had echt het gevoel dat hij mee naar boven fietste en mij onderweg, via de fiets, aanwijzingen gaf, vooral in de bochten." Alpe d'Huez is bekend en berucht door de 21 haarspeldbochten.
Last van haar benen heeft ze wel na vier keer 1118 meter hoogteverschil overwinnen. "Op de fiets had ik nog zin in pizza met een wijntje na afloop, maar na de finish kon ik helemaal niets meer, ik was helemaal leeg."

Kas spekken

Zondag ligt Roos dus met haar benen omhoog op de bank en in tuin. Het besef van haar prestatie een emotionele week moet allemaal nog wat landen, realiseert zij zich. Net als de realiteit dat ze de kas van KWF Kankerbestrijding flink spekte met haar rit; samen met haar sponsors haalde Roos maar liefst 7000 euro op voor de strijd tegen de ziekte waaraan zij haar vader verloor.
"Bedankt iedereen, voor de berichtjes en donaties", klinkt het tot slot vanuit Klarenbeek.
Bekijk de video met de hoogtepunten van Alpe d'HuZes:
Het opgehaalde bedrag