Arnhem en omstreken

Schieten op nepdieren verboden

Het schieten op nepdieren is verboden.
Het schieten op nepdieren is verboden. © RTV Connect/beeldbewerking
DOORWERTH - Het jaarlijkse boogschietevenement bij Kasteel Doorwerth mag niet meer doorgaan. Volgens organisator Dutch Bowhunting Clan is er geklaagd, omdat de doelen waarop ze schieten te veel op echte dieren zouden lijken.
Bizons, beren en schildpadden, het komt allemaal voor in het Arnhemse bos waar de leden van de Dutch Bowhunting Clan hun 'vlieguren' maken door op nepdieren te schieten.
Kasteel Doorwerth was al tientalen jaren de vaste locatie waar ze hun jaarlijkse evenement hielden. Hier kwamen zo'n 200 deelnemers uit het hele land op af om met pijl en boog te schieten. Met als doel? 3D-dieren gemaakt van foam. En nu mag dat niet meer van Geldersch Landschap en Kasteelen.

‘Ik ben zelfs vegetariër’

De 3D-dieren zouden dus te veel op echte dieren lijken. "Met een beetje gezond verstand kun je zien dat het hier niet om echte beesten gaat", vertelt Harry Booltink, voorzitter van de vereniging.
Volgens hem zijn er juist veel dierenvrienden in de vereniging: "Ik denk dat er meer vogelaars aan boogschieten doen dan aan jagen", zegt Booltink tegen mediapartner RTV Connect. Schutster Helmy Louwere zou er niet aan moeten denken een echt dier te raken. "Nee, ik vind dat ontzettend zielig, wat moet ik met zo’n beest?", lacht ze. "Ik ben zelfs vegetariër."
De regels waren volgens de voorzitter rond 2018 al aangescherpt, alleen werd daar in eerste instantie niets mee gedaan. "Het is altijd gedoogd, maar door een klacht zijn ze nu gaan handhaven", verduidelijkt Booltink. "Nu gaat ons volgende toernooi in oktober niet meer door."

Handhaven regels terrein

Geldersch Landschap en Kasteelen laat weten terug te kijken op 'een prettige samenwerking'. Een aantal jaar geleden heeft Geldersch Landschap het reglement aangepast. Er mocht niet meer op echt gelijkende beesten met pijl en boog geschoten worden.
Ellen Hendrix van Geldersch Landschap en Kasteelen laat weten: "Toen de organisatie deze voorwaarden ontving, werd er een week voor aanvang van het evenement aangegeven dat ze geen aanpassingen meer konden doen en hebben we het, gezien de jarenlange relatie, gedoogd."
Toen de coronapandemie voorbij was, kon het evenement in 2022 weer doorgaan. "Na het evenement in 2022 hebben we aangegeven dat we in 2023 onze voorwaarden voor terreingebruik willen handhaven."
Bekijk de video over het schieten op nepdieren: