Arnhem en omstreken

Wakker Dier maakt gehakt van Gelderse vleesmotie: 'Kansloze actie'

Wakker Dier is niet te spreken over de Gelderse politici.
Wakker Dier is niet te spreken over de Gelderse politici. © Pixabay
ARNHEM - "Een kansloze actie" en "een poging om te laten zien hoe conservatief ze wel niet zijn". Wakker Dier maakt gehakt van de aangenomen 'vleesmotie' van de Gelderse provinciale politiek. Die wil dat er in het Arnhemse provinciehuis elke dag vlees op het menu staat. In het eigen klimaatplan schreef de provincie eerder nog letterlijk dat er minder vlees moet worden gegeten.
"Dit is waarom mensen het vertrouwen in de politici verliezen. Je zou namelijk verwachten dat die het goede voorbeeld geven en zich aan eerdere afspraken houden", reageert een woordvoerder van Wakker Dier. De organisatie voor dierenwelzijn wijst er verder op dat de verandering naar minder vlees eten simpelweg al is ingezet. "Die kan echt niet meer worden teruggedraaid. Dit is een gênante vertoning door politici die aan hun achterban willen laten zien hoe conservatief zij wel zijn."

PVV: 'Altijd een karbonade'

De PVV was indiener van de vleesmotie. PVV-fractievoorzitter Marjolein Faber wil naar eigen zeggen altijd een karbonade kunnen eten als ze aan het werk is. Een ambtenaar die wijst op het provinciale voornemen juist mínder vlees te eten, krijgt van haar een veeg uit de pan: "Kijk, dit is zo'n sturende provinciale ambtenaar. Hij wil op de stoel van de politiek wil gaan zitten."
JA21 stemde ook vóór de motie. Fractievoorzitter Elrie Bakker geeft aan dat haar partij sowieso een ander beleid wil. "We moeten ons als politiek niet bemoeien met wat er letterlijk op mensen hun bord komt te liggen. In het grotere geheel moet het klimaatbeleid anders."

Zelf kunnen kiezen

Ook de CDA-fractie heeft geen problemen met het steunen van de motie, zegt Daisy Vliegenthart. "Wij vinden dat iedereen zelf moet kunnen kiezen wat ze eten. We moeten niet opleggen dat er alleen maar vegetarisch gegeten mag worden. Als er een motie zou zijn ingediend dat er ook vegetarisch eten aangeboden moet worden, hadden we die ook gesteund."
De motie schoot een paar partijen juist in het verkeerde keelgat, zoals bij de Partij voor de Dieren. "Wij hebben met de catering en dergelijke ook klimaatdoelstellingen. Inzetten op vlees eten is ook geen duurzame keuze", zegt Lester van der Pluijm. Daarnaast begrijpt hij ook waarom ambtenaren zich uitspreken tegen deze keuze. "De bedrijfskantine is voor ambtenaren, vooral voor ambtenaren. Wij hebben als Staten gezegd dat er CO2reductie moet zijn, dat strookt niet met zo'n motie. Dus ik begrijp dat de ambtenaren dat niet met elkaar kunnen rijmen."