Arnhem en omstreken / Gelderse Vallei

Deze heren zijn helemaal gek van vogels

Nico de Haan en Hans Dorrestijn te gast bij Omroep Gelderland.
Nico de Haan en Hans Dorrestijn te gast bij Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Hans Dorrestijn en Nico de Haan hebben elkaar gevonden in een gedeelde passie: het vogelen. Als 'Baardmannetjes' struinden de twee het hele land af op zoek naar bijzondere vogels.
Nico de Haan leert nog elke dag over vogels. "Zelfs als ik naar een koolmees kijk die zijn jongen voert in de tuin", vertelt hij. "Dan denk ik: hé, hij doet het toch weer net even anders. Ik ken 10.000 vogelsoorten op de aardbol. En daar ken ik er een paar duizend een beetje van."
De Haan heeft nog tips voor mensen die 'het vogelen' nog niet onder de knie hebben. "Je moet er wat tijd in stoppen, en je moet willen waarnemen. Dus echt kijken. Het helpt als je een beetje scant hoe de vogel eruit ziet, en nog interessanter: wat hij allemaal uitspookt. Dat je tien minuten blijft staan kijken als je bijvoorbeeld een meerkoet ziet", zegt hij in ons programma De Week van Gelderland.

Blij door de vogels

Dorrestijn vindt dat je aan vogels kunt zien dat je anders kunt leven. "En ik kan buitengewoon opgewonden en vrolijk worden wanneer ik een leuke vogel zie. Ik zag een paar dagen geleden de dodaars (een watervogel red.), dan ben ik heel blij. Ook als ik een boomvalk zie."
Hij stelt dat hij best vaak vrolijk is, maar dat dit wel eens anders was. "Ik ben er nu pas achter waarom ik altijd somber was. Ik heb altijd veel te hard gewerkt." Door naar die vogels te kijken kwam dat besef.

De kneu

Ze hebben beiden zo hun favoriete vogels. Dorrestijn vertelt: "Ik ben dol op de kneu, daar krijg ik geen genoeg van." De Haan is liefhebber van de gaai. "Deze vogel is in staat om duizend eikels te verstoppen en die in de winter weer te vinden. Hij is hartstikke slim."
De Haan schreef veel over vogels en binnenkort komt er een nieuw boek van hem uit waar al die kennis in is gebundeld.
Bekijk wat hij daarover vertelt in 'De Week van Gelderland':
Deze heren zijn helemaal gek van vogels