Rivierengebied

Kersenoogst schuift weken op, onzekerheid over opbrengst

Fruitteler Aart Blom in een kersenboomgaard.
Fruitteler Aart Blom in een kersenboomgaard. © Omroep Gelderland
WADENOIJEN - De kersenoogst in de Betuwe schuift een paar weken op en er is nog de nodige onzekerheid over de opbrengst van dit jaar. "Vorig jaar rond deze tijd hadden we de eerste oogst er al opzitten", zegt René van IJzendoorn van fruitteler Streeckerij De Betuwe in Wadenoijen. "Nu duurt het nog een paar weken voordat we kunnen gaan oogsten en er zullen sowieso minder kersen zijn."
De oogst schuift voor alle kersenrassen waarschijnlijk twee à drie weken op. "Dat heeft alles te maken met het koude en natte voorjaar", zegt Van IJzendoorn. "Alles is daardoor ook later in bloei gegaan. Hoe het voor de komende periode verloopt, zal ook nog sterk van het weer afhangen. Een flinke zonnige periode kan bijvoorbeeld veel verschil maken."

Vorst over de bloesem

Marc André de la Porte van de Nederlandse Fruittelers Organisatie ziet hetzelfde bij andere kersentelers. "Door het weer in het voorjaar is alles vertraagd. En daar komt bij dat we eind maart, begin april ook nog vorst over de bloesem hebben gehad. Dus dat betekent ook minder oogst en onzekerheid over de opbrengst."
Van IJzendoorn verwacht zelfs heel wat minder kersen dit seizoen, maar hij ziet daar niet alleen maar nadelen in: "Wij gaan uit van 40 procent minder kersen, als het gaat om de aantallen. Maar dat betekent ook natuurlijke uitdunning. De energie die in de boom en de kersen gaat, hoeft over minder kersen te worden verdeeld. Dat betekent dat de overgebleven kersen voller en mooier worden. Omdat de kersen groter worden, kan het zelfs zo zijn dat het aantal te oogsten kilo's nauwelijks achteruit gaat. Maar goed, dat moeten we nog wel even afwachten en het zal ook van de hoeveelheid zon afhangen."

Suzuki-fruitvlieg

André de la Porte heeft ook nog een andere zorg: "We hebben dringend toestemming nodig van de overheid voor het gebruik van een bestrijdingsmiddel tegen de suzuki-fruitvlieg, een plaaginsect die de hele oogst kan laten mislukken. Er zijn in de afgelopen jaren middelen verboden en we hebben nu nog één goed bestrijdingsmiddel, alleen zonder permanente toestemming voor het gebruik ervan."
"De laatste drie jaar kregen we telkens vrijstelling. Maar die hebben we nu nog niet en de weerstand tegen dit middel lijkt te groeien. Dus als die vrijstelling er niet komt en we hebben geen alternatief, dan kan het plaaginsect wel eens een grotere bedreiging voor de kersenoogst worden, dan het slechte voorjaar."