Stedendriehoek

Krijgt ook Zutphen een vuurwerkverbod?

Buurtbewoners steken samen vuurwerk af tijdens de jaarwisseling
Buurtbewoners steken samen vuurwerk af tijdens de jaarwisseling © ANP
ZUTPHEN - Oud en nieuw moet weer een leuk en veilig feest voor iedereen worden. En daar hoort vuurwerk volgens vijf Zutphense politieke partijen niet bij. Maandagavond stemt de gemeenteraad daarom over een vuurwerkverbod.
Twaalf Nederlandse gemeenten hadden afgelopen jaarwisseling al zo'n lokaal vuurwerkverbod. In Gelderland gaat het om Apeldoorn, Heumen en Nijmegen. Arnhem wil zich er komende jaarwisseling ook bij aansluiten, en de kans is groot dat Zutphen ook volgt.

'Traditie toe aan vernieuwing'

"Tradities zijn waardevol, maar soms is een traditie toe aan vernieuwing", zeggen GroenLinks, de Partij voor de Dieren, D66, de PvdA en de Stadspartij. Samen hebben deze partijen 15 van de 29 zetels, een meerderheid dus.
Letsel door vuurwerk, stress bij dieren, vervuiling en schade geven ze als reden voor hun plan. "Oud en nieuw moet vooral een mooi feest blijven, maar in het licht van de veiligheid en gezondheid van onze inwoners en hulpdiensten, alsmede de aantoonbaar negatieve gevolgen voor dier en milieu, zijn ondergetekende partijen van mening dat het afsteken van consumentenvuurwerk onwenselijk is."
Ook zien de partijen mogelijkheden om met een vuurwerkverbod beter te kunnen handhaven op illegaal vuurwerk. De andere Zutphense partijen hebben hun twijfels over het voorstel. BurgerBelang wil eerst de mening van inwoners horen. Het CDA wil het verbod een jaar uitstellen, omdat vuurwerkondernemers al van alles hebben ingekocht.

Burgemeester: geen extra controles

Of een vuurwerkverbod ook tot minder overlast zorgt, valt te bezien. In Apeldoorn en Nijmegen werd het verbod afgelopen jaar flink genegeerd. Op oudejaarsdag stonden er nog gewoon dikke rijen bij vuurwerkwinkels. De verkoop van vuurwerk kunnen gemeenten namelijk niet verbieden.
Het Zutphense college is desondanks voorstander van een verbod. Toch is nu al bekend dat de politie niet extra gaat handhaven. "Daar is geen capaciteit voor en dit is ook niet effectief te handhaven." De prioriteit ligt volgens de burgemeester en wethouders bij het opsporen van de handel in illegaal vuurwerk, en het opslaan daarvan.

Laser- en droneshow

Maar wat voor zin heeft zo'n verbod dan? "Het gaat om een gedragsverandering tijdens de jaarwisseling en dat is een proces van lange adem, dat uiteindelijk ook tot een landelijk verbod, inclusief verkoopverbod, zal moeten leiden", aldus het stadsbestuur.
Als alternatief voor het siervuurwerk willen de initiatiefnemers van het voorstel een vuurwerkvrije show organiseren in Zutphen. Lasers en drones moeten dan voor het oud en nieuw gevoel zorgen. "Spectaculair om naar te kijken", denken de vijf partijen.