Rivierengebied

Vrijwilligers laten zien wat zij bijdragen aan de Gelderse natuur

Goeie vangst in de sloot bij Slot Loevestein.
Goeie vangst in de sloot bij Slot Loevestein. © Omroep Gelderland
POEDEROIJEN - De ene na de andere vis wordt geteld in de fraaie omgeving van Slot Loevestein in Poederoijen. Waar een tak van de Maas uitmondt in de Waal is Jan Kranenbarg van Ravon normaal gesproken alleen op pad, zaterdagmiddag heeft hij echter een tiental enthousiastelingen bij zich. Tijdens de eerste Gelderse Natuurmakersdagen laten vrijwilligers als Jan zien hoe zij hun bijdrage leveren aan de Gelderse natuur.
Met schepnetjes wordt de vissen gevangen en vervolgens aandachtig bekeken. In de omgeving leven beschermde vissoorten als de bittervoorn en de kleine modderkruiper. Het werk van Jan is om de vissen te inventariseren, om bij te houden of de populatie op peil blijft.
John den Braven is één van de deelnemers aan de excursie. "Het is even terug naar de kindertijd. Lekker het water in met je laarzen en naar visjes scheppen."

Taken vrijwilligers

Gelderland kent zo'n twintigduizend vrijwilligers die actief zijn in de natuur. De vrijwilligers zijn aangesloten bij natuurorganisaties als Floron, de Zoogdiervereniging en Ravon. "Je kan nooit genoeg vrijwilligers hebben", zegt Anne Bus, die in de organisatie zit van de Gelderse Natuurmakersdagen. "We willen vooral laten zien hoeveel werk onze vrijwilligers doen, en ook wat ze bereikt hebben."
Vrijdag en zaterdag waren er 36 excursies door de provincie, waarbij het publiek kon zien wat vrijwilligers den.
De vrijwilligers voeren verschillende taken uit, weet Anne, die zelf actief is bij de Zoogdiervereniging. "Ze inventariseren hoeveel planten en dieren er zijn, monitoren hoe het met de natuur gaat en planten soms ook nieuwe bomen en bloemen aan".

Missie geslaagd?

Ook bij Sovon zijn extra handjes meer dan welkom, zegt Kranenbarg. "Wij hopen met deze excursies dat mensen iets van de natuur beleven en dat ze zo enthousiast raken dat ze zich aan gaan melden als vrijwilliger." John ziet dat misschien wel zitten: "Ik ben enthousiast!"