Arnhem en omstreken

Vrouw (64) veroordeeld vanwege dodelijk ongeval

De fietsster overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen.
De fietsster overleed in het ziekenhuis aan haar verwondingen. © Roland Heitink/Persbureau Heitink
HUISSEN - Een 64-jarige vrouw uit Huissen is vrijdag veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeluk in haar woonplaats. Ze krijgt een maximale taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden. Ook mag de Huissense vier jaar lang niet autorijden.
Het ongeluk gebeurde augustus vorig jaar op de rotonde van de Stadswal en Huismanstraat. De automobiliste verleende een 79-jarige fietsster geen voorrang en bovendien reed ze te hard. Een botsing was het gevolg.
Toen de fietsster op de motorkap van de auto terechtkwam, gaf de bestuurster van schrik gas in plaats van te remmen. Het slachtoffer werd daardoor enkele meters meegenomen op de motorkap. Na een stuurbeweging van de automobiliste belandde de vrouw uiteindelijk op het wegdek. In het ziekenhuis overleed ze later aan haar verwondingen.

Paar slokken sherry gedronken

De 64-jarige vrouw ging die ochtend boodschappen doen en dronk op de parkeerplaats bij de supermarkt naar eigen zeggen ‘een paar slokken’ sherry. Ze gebruikte ook medicatie en wist dat de combinatie een negatief effect op de rijvaardigheid kan hebben. De rechtbank neemt haar dat bijzonder kwalijk.
Aan de voorwaardelijke gevangenisstraf zijn een paar voorwaarden verbonden, waaronder een alcoholverbod en een verslavingsbehandeling. Als de vrouw hier geen gehoor aan geeft, moet ze alsnog een half jaar de cel in.
De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.