Achterhoek

Frans al 65 jaar lid van muziekvereniging: 'Ga door zolang ik adem'

Het is mondharmonica's wat de klok slaat bij de Hohner Boys.
Het is mondharmonica's wat de klok slaat bij de Hohner Boys. © Omroep Gelderland
GAANDEREN - De oudste mondharmonicavereniging van Nederland, The Hohner Boys uit Gaanderen, viert dit weekend het 90-jarig bestaan. Dat doen ze met een speciaal concert. Voor Frans Daams is dit een extra bijzondere gebeurtenis, want hij is al 65 jaar lid van The Hohner Boys.
"Ik blijf doorgaan met ademhalen, zo houd ik het vol", zegt Daams met een glimlach. "Ik heb er echt geen hekel aan, anders was ik allang gestopt. Ik heb er echt plezier in en daarom kom ik elke week naar de repetitie."
Het spelen van de mondharmonica werd Frans al op jonge leeftijd met de paplepel ingegoten. "Op mijn vijftiende mocht ik al meespelen. Eigenlijk was ik nog te jong, maar mijn vader kende de voorzitter en die heeft ervoor gezorgd dat ik mee mocht doen", vertelt Daams. Wel moest hij eerst een auditie doen. "Ik speelde drie liedjes en toen werd ik aangenomen."
Kijk hier hoe Frans de mondharmonica bespeelt:
Echte liefhebber

'Eén grote familie'

Op dit moment bestaat The Hohner Boys uit zeventien leden. "Het voelt als één grote familie", zegt voorzitter Gerard Raben. "We zijn bekend in verschillende plaatsen, van Bunschoten tot Lobith, en treden regelmatig op in de regio."
Een van de hoogtepunten in de geschiedenis van de vereniging is het Internationaal Mondharmonica Festival dat twee keer werd gehouden in schouwburg Amphion in Doetinchem.
"Er waren groepen uit Duitsland, Frankrijk, Italië en Polen. Op een gegeven moment raakten we een van de groepen kwijt en moesten we ze zoeken, omdat ze bijna te laat waren voor hun optreden", aldus Raben.
Annie Nijlands is een van de weinige vrouwen te midden van al het mannengeweld bij The Hohner Boys. In de jaren zeventig werd tijdens een ledenvergadering democratisch besloten om de naam van de vereniging ongewijzigd te laten. "Het maakt mij niet uit, ik vind het hier ontzettend gezellig", zegt Nijlands. "En het bespelen van de mondharmonica vind ik het mooiste om te doen."

Op naar de 100

De leden van The Hohner Boys worden snel ouder, maar ze hopen over tien jaar ook hun 100-jarig jubileum te kunnen vieren. "Misschien zal niet iedereen dat meemaken, maar als we allemaal gezond blijven, gaan we ervoor", zegt voorzitter Raben.
"Ik zeg weleens dat we dan een koninklijke onderscheiding verdienen." Dat hoopt Frans ook. "En het zou fijn zijn als er wat jongeren bijkomen. Helaas hebben mijn kleinkinderen nog geen interesse, die willen allemaal gitaar leren spelen."

Het 90-jarig jubileum van The Hohner Boys wordt zaterdag gevierd bij zaal 't Onland in Doetinchem. Iedereen is daar vanaf 14.00 uur welkom. De toegang is gratis.