Arnhem en omstreken

Deze winkel verkoopt sparrentopzout en brandnetelkroketten

Manon Botha in de voedselboswinkel.
Manon Botha in de voedselboswinkel. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Voedselbossen schieten als paddenstoelen uit de grond. Maar wat moet er gebeuren met de oogst? In Oosterbeek hebben ze daar een antwoord op gevonden: een heuse Voedselboswinkel.
Klein Stettyn Deli is iedere vrijdag open, vandaag voor de vierde keer. "We hebben zelf een klein voedselbos in de Achterhoek", verklaart Charlotte Bosschaert. "Maar we vroegen ons af wat we konden doen met al die producten. We wilden de planten en de oogst van het voedselbos graag delen met andere mensen."

Mispelchampagne

"Er zijn veel natuurlijke producten die zo al heel lekker zijn, zoals noten en bessen. Maar soms is het ook een zoektocht wat je met producten kunt doen. Zoals mispels. Daar hebben we likeur van gemaakt, siroop, compote en zelfs champagne."
Speciale winkel
"Het is echt een weldaad", beschrijft Manon Botha haar gevoel. "Als je ziet dat alles waar je hard voor hebt gewerkt terugziet in een potje. Er komen hier mensen die zelf voedselbossen hebben, maar ook koks die geïnteresseerd zijn in bepaalde producten. Die nemen ook producten mee, wat ik dan wel als een compliment zie. Er komt een divers, relatief groen publiek op af."

'Sparrentopzout'

"We hebben bijzondere producten. Sparrentopzout, paardenbloemkappertjes. Het is heel leuk om van dingen die je kunt plukken in het wild iets speciaals te maken. Nu zitten we in het vlierbloesemseizoen, waar we onder meer siroop van maken. Straks komt het bessenseizoen op gang en daarna de grotere vruchten en de noten. Dus we kunnen vooruit."