Gelderland
Oplichting met een huurwoning? Vijf tips om dat te voorkomen

Sophie van der Hoek uit Nijmegen vond een prachtig appartement, maar ontdekte net op tijd dat het om pure oplichting ging. De politie zegt bekend te zijn met deze vorm van oplichting. Vijf tips om te voorkomen dat je wordt opgelicht met een huurwoning.
1. Goede verhuurder?
Wat zegt het internet over deze verhuurder? Zijn er klachten of reviews? Misschien zijn er al andere huurders die ervaring hebben of staat een website als schimmig te boek? De tip: zoek naar reviews over de huurder.
En: via whois.com kan je zien hoe lang de website al bestaat. "Is dat nog maar heel kort, wees dan alert: oplichters maken vaak gebruik van tijdelijke websites", schrijft de Fraudehelpdesk
2. Bestaat het adres?
Sapperdeflap 29 in Arnhem. Dat adres bestaat natuurlijk niet, maar soms is dat wat lastiger uit te vinden. Via Google Streetview controleer je dat vrij snel en zie je ook meteen of de woning een beetje overeenkomt met de foto's.
3. Wordt dit echt verhuurd?
In het geval van Sophie klopten de foto's bij het adres: het zag er allemaal piekfijn uit. Maar de foto's stonden ook op andere websites, zoals Funda. Want de foto's van de woning kwamen van een koopwoning met een prijs van zes ton.
Oplichters pakken dit soort foto's en maken een nieuwe advertentie. Je kunt het adres googelen, je kunt een foto uploaden via Google Afbeelding om zo te ontdekken of de foto's van de woonruimte niet ook op andere sites staan.
4. Maar hoe word je dan opgelicht?
Veel voorkomend: de verhuurder zegt in het buitenland te zitten. Contact kan alleen digitaal en dan moet je ook nog even de borg overmaken, voordat je het huis kunt bezichtigen. De reden? Er moet zekerheid worden geboden dat jij de woning ook echt kunt betalen. Advies van de politie en de Fraudehelpdesk: doe dat niet.
"En mocht je de signalen krijgen dat een bezichtiging niet mogelijk is, omdat de verhuurder bijvoorbeeld niet bereikbaar is of in het buitenland zit? Dan kun je wellicht al denken dat het niet helemaal goed voelt", aldus de politie.
5. Gebruik je gezond verstand
Is een woning too good to be true, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Vergelijk met andere woningen of het bedrag wel kan kloppen. Want een prachtappartement in het centrum van de stad, daar betaal je flink voor. En een woning voor een appel en ei, daar kan je in deze tijd eigenlijk alleen maar van dromen.
Voor dit artikel werden tips van de politie en de Fraudehulpdesk gebruikt.